Як багато румуномовних громад є на Буковині та скільки церков перейшли до ПЦУ — ексклюзив С4

Пошук
UA EN

Як багато румуномовних громад є на Буковині та скільки церков перейшли до ПЦУ — ексклюзив С4

Культура
06.04
18:54

Поділись новиною:

У Чернівецькій області є щонайменше два десятки територіальних громад, в яких проживає румуномовне населення. Майже у жодній з них релігійні громади не переходили з УПЦ до Православної церкви України.

Журналісти С4 відправили запити румуномовним громадам Чернівецької області, аби дізнатися, скільки церков у них підпорядковані ПЦУ.

Так, в Острицькій є 19 релігійних громад, з яких 14 підпорядковуються УПЦ МП. У Глибоцькій – дев’ять релігійних організацій УПЦ МП. Жодна з них не перейшла до ПЦУ з 24 лютого 2022 року.

У Герцаївській ТГ є 15 релігійних громад УПЦ МП, до ПЦУ не перейшла жодна. 14 релігійних організацій УПЦ МП є в Новоселицькій громаді. Водночас релігійна громада села Рингач перейшла до ПЦУ у травні 2023.

У Ванчиковецькій дев’ять релігійних громад належать до УПЦ МП. Інформація про перехід до ПЦУ відсутня. У Волоківській громаді чотири релігійні споруди, створені релігійними громадами. Усі чотири храми підпорядковуються УПЦ МП. 

У Магальській ТГ є чотири релігійні громади УПЦ МП, з 2022 року жодна з них не перейшла до ПЦУ. У Петровецькій громаді три церкви та монастир також підпорядковуються УПЦ МП. У Чудейській громаді є шість релігійних організацій, і всі вони підпорядковуються московській церкві.

Решта громад, де ймовірно є румуномовне населення, Боянська, Кам’янецька, Карапчівська, Красноїльська, Мамалигівська, Сучевенська, Сторожинецька, Тарашанська, Тереблечівська та Чагорська, відповіді на запит С4 не дали.

Нагадаємо, напередодні єпископ Чернівецький і Буковинський Феогност звернувся до румуномовних громад Чернівецької області з закликом доєднуватися до Румунського вікаріату Православної церкви України. Буковинці після переходу зможуть зберегти всі звичаї, традиції та мову богослужіння.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівецькій міській раді завершилася IV хвиля стажування молоді
Два місяці 46 студентів стажувалися у структурних підрозділах Чернівецької міської ради за економічним, юридичним, інвестиційним, екологічним, архітектурним та іншими напрямками. Про це повідомляє...
Коли школярі на Буковині підуть на літні канікули: оприлюднено графік
Більшість шкіл у Чернівецькій області підуть на літні канікули наприкінці травня. Свідоцтва про здобуття середньої освіти випускники отримають в червні. Про це повідомили в департаменті освіти і н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано