Чистий четвер: історія цього дня, традиції та забобони

Пошук
UA EN

Чистий четвер: історія цього дня, традиції та забобони

Поділись новиною:

Великий або Чистий четвер традиційно відзначають у тиждень Страсної седмиці напередодні Великодня. У цей день для християн прийнято випікати паски, робити писанки, а також готувати хату до свята Воскресіння Господнього.

Про це інформує С4.

Чистий четвер 2023: що не можна робити 13 квітня | PMG.ua – новини Мукачева  та Закарпаття

Чистий четвер — це один із найважливіших днів передвеликоднього часу, або Страсної седмиці, яка присвячена згадуванню найважливіших подій із життя Ісуса Христа. Саме в цей день на церковних богослужіннях читають дванадцять Страсних Євангелій де згадують страждання Ісуса Христа перед його стратою.

Традиції чистого четверга

Насамперед цей день присвячений ванним процедурам, оскільки за віруванням сьогодні можна найкраще очистити своє тіло та душу, адже вода в цей день наділена особливостями очищення та оздоровлення. Ванні процедури прийнято проводити із самого ранку. Батьки також займаються купанням своїх дітей.

Окрім фізичного очищення, також необхідно очистити своє житло. Зазвичай на це свято господарі займаються генеральним прибиранням прибирають всю оселю, займаються пранням речей, наводять лад у своїх подвір’ях тощо.

Після етапу очищення віряни переходять до передвеликодніх приготувань. У цей день починають пекти паски, хліб, готують крашанки, писанки та інші святкові страви. Важливо, що всі ці приготування необхідно зробити до заходу сонця.

Історія свята

У цей день Ісус Христос провів Тайну вечерю, під час якої Ісус Христос встановив Таїнство Святого Причастя (Євхаристії).

«Тайна вечеря не означає, що вона була якоюсь прихованою чи секретною. Її таємничість полягає в тому, що під час неї звершується для нас свята Таїна, стається незбагненне – хліб стає Тілом, а вино стає Кров’ю Христовою», – розповідають священнослужителі.

Також у Великий четвер Христос, у знак покори, омив ноги своїм учням. Знявши з Себе верхній одяг, підперезавшись рушником, налив в умивальницю води і почав омивати ноги своїм ученикам і обтирати рушником.

Звідси й походить народна традиція прибирати у домівках та випікати паски у Великий четвер, через що в народі його ще називають Чистим. Проте Чистий четвер стосується не тільки чистих вікон, дверей, підлоги, а й очищення нашого серця, душі.

Забобони

  • На Чистий четвер не можна давати і брати в борг, бо разом з грошима піде і достаток з дому.
  • Сонячна погода на Чистий четвер віщує тепло до кінця весни.
  • Дощовий день на Чистий четвер віщує погану погоду до літа.
  • У воду під час прибирання кладуть монети, це до достатку.
  • Не прибрати будинку в Чистий четвер і зустріти Великдень в брудному будинку – до низки невдач і бід.
  • Позичити що-небудь – позбутися удачі і щастя.

Поширеним міфом про Чистий четвер ж те, що у цей день потрібно обов’язково вмитися до сходу сонця, щоби «змити з себе гріхи та неприємності». Однак, у Православній церкві України наголошують, що це ніщо інше, як звичайне марновірство.

«Умивання водою в будь-який час доби ніяким чином не призводить до духовного очищення і не «звільняє» від гріхів. Умивання – це важлива для особистої гігієни процедура, але її зовсім недостатньо, аби очистити душу. Лише Таїнство Покаяння, Сповідь і Святе Причастя дає нам таку можливість», – кажуть у церкві.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях протягом чотирьох днів можна буде здати кров для ЗСУ: яких груп потребують
У Чернівцях з 17 до 20 травня збиратимуть кров для українських захисників. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький обласний центр служби крові. Фото: pixabay Зазначається, що на ці дати ...
Новим ректором ЧНУ став Руслан Білоскурський: скільки голосів він отримав
У середу, 15 травня, відбулися вибори нового ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У них переміг Руслан Білоскурський, отримавши 766 голосів. Про це пише С4. ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано