У чернівецькому ботанічному саду передчасно зацвіли рослини: чи добре це (фоторепортаж)

Пошук
UA EN

У чернівецькому ботанічному саду передчасно зацвіли рослини: чи добре це (фоторепортаж)

Поділись новиною:

Неймовірна гліцинія, безліч тюльпанів різних сортів і кольорів, рідкісні сорти магнолії, рододендрони — ці та інші рослини вже зараз квітнуть буйним цвітом у чернівецькому ботанічному саду.

Кореспондент С4 поспілкувався із директоркою ботанічного саду ЧНУ, кандидаткою біологічних наук Тетяною Деревенко та дізнався, чи не зашкодить передчасне цвітіння рослинам.

«Традиційно в цей період квітнуть нарциси, тюльпани, ранні магнолії і ранні квітучі рододендрони. Але цей рік — унікальний. Цього року, як ніколи, дуже сильно потеплішало ще з кінця березня. Прийшло тепле повітря із Сахари, доходило до тридцяти градусів. Воно дуже прогріло повітря і ця спека тримається дотепер. Тому багато рослин цвітуть одні за одними, навіть випереджаючи свої середньорічні багаторічні графіки. І саме тому зараз і яблуні, і бузок, і рододендрони, і магнолії цвітуть, хоча це цвітіння мало б бути розтягнуте в часі. Магнолії зазвичай починали квітнути десь у середині квітня, й останні магнолії квітнуть на початку літа. Цього року, мабуть, будуть квітнути раніше, у травні», — каже фахівчиня.

Тетяна Деревенко вважає, що нам треба звикати до аномальних температур і передчасного цвітіння рослин.

«Люди забруднили планету відходами, тому клімат дуже швидко змінюється. Коли занадто тепло, рослини дуже швидко перецвітають. Зараз можна побачити, як масово квітнуть усілякі рослини, а бджіл є не дуже багато, бо для бджіл ще зарано. Перші вже вилетіли, але масового льоту бджіл ми не спостерігаємо. Тому, мені цікаво, які будуть врожаї в тих самих кісточкових: вишня, черешня, абрикос, та й ті самі яблуні. Якби було прохолодніше, процес цвітіння тривав би тиждень-півтора, до двох, а так рослина навіть упродовж пів тижня може перецвісти. Коли такий короткий проміжок цвітіння, то треба, щоб рослині пощастило — була хороша погода, щоб літали бджоли. Це може негативно повпливати на врожайність — знизити її. Для рослин головне, щоб утворилося життєздатне насіння, а для людини головне, щоби плоди були великі, смачні і стиглі», — додає Тетяна Деревенко.

У чернівецькому ботсаду, який має статус заповідної території, за словами його директора, зараз росте приблизно 3500 таксонів на трьох із половиною гектарах. Таксони — це і види, і сорти, і садові форми. Побачити цю красу можна, попередньо зателефонувавши на спеціальний мобільний номер і записавшись на екскурсії. Також у ботанічному саду можна придбати квіти — залишки від ботанічних колекцій.

Фоторепортаж: Тарас Піц

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Дністровському водосховищі за два тижні рівень води опустився на понад 3 метри: чим це загрожує
На Дністровському водосховищі в останні 15 днів спостерігають зниження рівнів води. Це може вплинути на ефективність нересту в риб. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький рибоохоронний патрул...
Як освячували вербу у Чернівцях (фоторепортаж)
Православні християни 28 квітня відзначають Вербну неділю — свято Входу Господнього в Єрусалим. Сьогодні у вірян розпочинається Страсний тиждень, який традиційно закінчується в суботу напередодні Вел...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано