У Чернівцях відкрили простір психологічної підтримки: де її можна отримати

Пошук
UA EN

У Чернівцях відкрили простір психологічної підтримки: де її можна отримати

Здоров'я
05.04
10:03

Поділись новиною:

Простір психологічної підтримки «Дбаю про себе» відкрили в Чернівцях. Проєкт реалізований спільно з фондом USAID. Він уже діє у восьми регіонах України. У Чернівцях простір працюватиме на базі двох найбільших університетів міста — Чернівецького національного університету й Буковинського державного медуніверситету.

На відкритті побували й журналісти С4.

Проблема ментального здоров’я стала актуальною з повномасштабним вторгненням.

«Програма “Ти як?” сьогодні є відомою у світі, завдяки м’якій владі, дипломатії Першої леді, про проблеми й потреби України в збереженні психічного здоров’я, залучені в процеси багатьох міжнародних організацій», — каже радниця Прем’єр-міністра України Ірина Микичак.

Надавати психологічну підтримку чернівчанам відтепер будуть і у вищих закладах освіти.

«Якщо раніше в нас була тенденція щодо студентів, то тепер у нас багато звертаються викладачів, тому що все ж таки робота в умовах війни — вона виснажлива, ми всі люди й ця війна для 21 століття, занадто тривала й занадто виснажлива. Ми не спимо, ми переживаємо, у більшості близькі на війні», — говорить завідувачка кафедри практичної психології ЧНУ ім. Ю.Федьковича Валентина Радчук.

Простір «Дбаю про себе» працюватиме на базі соціально-психологічного центру ЧНУ. У Національному університеті нині понад 14 тисяч студентів. Вони зможуть звертатися по допомогу. Аналогічний простір працюватиме й у Буковинському державному медичному університеті.

«У нас уже це відбувається, і центр наш працює за кількома напрямками, перший і основний — це індивідуальна консультація за запитом. За останні кілька років середня кількість звернень коливається від 400 до 600 індивідуальних консультацій на рік. Однак ми маємо велику кількість активностей, які передбачають груповий формат роботи», — зазначає керівник медико-психологічного центру БДМУ Олександр Поліщук.

Приміщення для психологічного простору «Дбаю про себе» надали університети, а матеріально-технічну базу забезпечили міжнародні партнери.

Психічне здоровʼя — державна проблема. Місцева влада в Чернівцях сприятиме створенню умов для покращення ментального здоров’я населення.

«Також ми говорили про військових, які будуть повертатися по завершенню війни, після перемоги. Вони не так легко будуть повертатися до цивільного громадського життя. Їхній стан психологічний у сім’ї, у суспільстві, у педагогічному колективі, викладацькому, науковому — це також буде впливати на оточуючих», — ділиться секретарка Чернівецької міської ради Марина Кирилюк.

Звернутися до психологічних центрів «Дбаю про себе» в Чернівцях можуть як молодь, так і дорослі. Консультації і поради надаватимуть безоплатно.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Чернівцях запускають серію групових зустрічей, під час яких надаватимуть психологічну підтримку молоді.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Дністровському водосховищі за два тижні рівень води опустився на понад 3 метри: чим це загрожує
На Дністровському водосховищі в останні 15 днів спостерігають зниження рівнів води. Це може вплинути на ефективність нересту в риб. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький рибоохоронний патрул...
Як освячували вербу у Чернівцях (фоторепортаж)
Православні християни 28 квітня відзначають Вербну неділю — свято Входу Господнього в Єрусалим. Сьогодні у вірян розпочинається Страсний тиждень, який традиційно закінчується в суботу напередодні Вел...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано