«У цьому рішенні є корупційна складова»: Віктор Сідляр про накладення санкцій на «Машзавод»

Пошук
UA EN

«У цьому рішенні є корупційна складова»: Віктор Сідляр про накладення санкцій на «Машзавод»

Війна
24.10
16:38

Поділись новиною:

Як ми повідомляли раніше,  Указом президента України №726/2022 від 19 жовтня 2022 року на ТОВ Чернівецький «Машзавод» накладені санкції. Рахунки повністю блоковані. Підприємство, яке є найбільшим сумлінним платником податків у Чернівецькій області десятки років – зупинено. За поданням СБУ.

Сьогодні, 24 жовтня, генеральний директор «ТОВ Машзавод» Віктор Сідляр дав пресконференцію з приводу накладених РНБО України на підприємство санкцій.

За словами Віктора Сідляра, у п’ятницю заблокували усі рахунки підприємства. Наразі не можливо ні отримати, ні надіслати кошти. Працівники заводу, відпрацювавши місяць, не можуть отримати зарплатню.

Згідно з Указом президента, на 5 років на підприємство наклали наступні обмеження:

  • обмеження торговельних операцій (повне припинення);
  • запобігання виведення капіталу за межі України;
  • зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
  • припинення дії торговельних угод, спільних проєктів та промислових програм у певних сферах, зокрема у сферах безпеки та оборони.

Як зазначив Віктор Сідляр, за кордоном компанія не мала і не має жодного рахунку.

Вже прийшло повідомлення про термінове добровільне відключення електроенергії та газу, інакше їх вимкнуть примусово. А тоді 320 працівників заводу залишаться без роботи.

Як зазначив гендиректор підприємства, для ухвалення такого рішення повинні бути якісь підстави, претензії, перевірки, хтось мав робити запити. Цього не було.

“Очевидно, що у цьому рішенні є корупційна складова. Зараз на сході руйнують дуже багато підприємств. Таке підприємство, як «Машзавод» (важкого машинобудування), їх є небагато на заході України. Зрозуміло, що хтось у цьому зацікавлений. Але, будь ласка, підійдіть, переговоріть.

Ми прийняли з розпростертими обіймами Краматорський завод. Це наші друзі, прийняли їх як рідних.

У нас зараз лозунг: “Економічний фронт – це теж фронт”. Так, але ми зараз воюємо зі своїми ж”, – каже Віктор Сідляр.

За його словами, претензій до органів місцевого самоврядування немає. Гендиректор підприємства вже спілкувався із керівником Служби безпеки України у Чернівецькій області Михайлом Петровим, який сказав, що йому не відомі причини накладення санкцій.

“За кожен день протермінування ми втрачаємо імідж. Від нас відмовляться замовники, зростуть борги”, – розповів підприємець.

Єдина зачіпка, на думку Віктора Сідляра, полягає в тому, що в переліку підсанкційних організацій є 5-6 російських та білоруських фірм, з якими «Машзавод» колись співпрацював – це Мозирський НПЗ, Технохім тощо.

“Ми з цими фірмами колись давно співпрацювали. Але це доводить одне: якщо вони зараз у цьому указі, то до цього ми мали право з ними співпрацювати. Вони не були під санкціями. Але ми з ними не співпрацюємо, відколи в Україні війна. Значить, хтось зібрав цю інформацію і так підряд її подав”, – каже Віктор Сідляр.

Як зазначає гендиректор «Машзаводу», є банківський нагляд, підсанкційні платежі не пропустять. Так само є автоматичне відшкодування ПДВ, що каже про те, що підприємство діє у рамках законодавства. Їх перевіряє податкова, а податкову – СБУ:

“У нас був випадок. Ми винні компанії. Товар був придбаний до війни. Але платіж не проходить, оскільки один із засновників – росіянин. Ми з цим не сперечались, не наполягали”.

У зв’язку з тим, що санкції накладені Указом президента, підприємець не може подати до суду. Для зняття санкцій потрібен Указ президента про їхнє скасування.

Якщо санкції не знімуть, завод перестане існувати. Зараз ростуть борги: замовники не отримують свою продукцію, там є штрафні санкції. Вони подадуть до суду і тоді завод збанкрутує.

“Ми не просимо грошей. Завод лише до пенсійного фонду сплатив майже 7 мільйонів гривень.

Вперше за багато років на заводі був стабільний фінансовий стан. Я не думав, де взяти кошти на зарплати, я планував до кінця року закрити всі кредити.

Зараз “Азовсталь” знищили, нема українського металу. Тому ми змушені купувати метал зі 100%-ю передоплатою. А коли ти отримаєш замовлення – не відомо. Закордонні підприємці бояться співпрацювати, оскільки в країні війна.

Зараз уряд просить гроші, а підприємства, які їх приносять – закривають.

Я можу купити дешевше матеріали у Європі, але я закуповую у Нікополі, де працюють люди під бомбами. Так само в Бахмуті. Таку “шкоду” ми завдаємо нацбезпеці і обороні країни”, – зазначив Віктор Сідляр.

У разі закриття заводу, міський бюджет втратить 12,5 мільйона гривень, а держбюджет – майже 30 мільйонів.

Керівник «Машзаводу» запитав думку підлеглих щодо подальших кроків. Вони сказали, що будуть оголошувати страйк. За це проголосували одноголосно. Але наразі цього не планують, бо очікують реакцію влади.

«Я просто хочу, щоб нам дали працювати. Я не хочу шукати винних. Будемо звертатись до громадськості, преси. Я своїх людей не лишу. Я не кину завод», – додав підприємець.

Читайте також:

У Чернівцях протягом чотирьох днів можна буде здати кров для ЗСУ: яких груп потребують
У Чернівцях з 17 до 20 травня збиратимуть кров для українських захисників. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький обласний центр служби крові. Фото: pixabay Зазначається, що на ці дати ...
В Україні та світі відзначають День вишиванки: як започаткували свято
Щороку в третій четвер травня в Україні та світі відзначають День вишиванки. Метою цього свята є поширення та актуалізація української культурної спадщини загалом та вишитих сорочок зокрема. Про ц...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано