В історичному центрі Чернівців без дозволу відремонтували старовинну споруду: чия ця будівля і що буде з нею далі

Пошук
UA EN

В історичному центрі Чернівців без дозволу відремонтували старовинну споруду: чия ця будівля і що буде з нею далі

Культура
18.04
17:19

Поділись новиною:

Ряба плитка з візерунками та ролети, що псують загальний архітектурний ансамбль історичного центру Чернівців. На вулиці Мирона Кордуби за 20 метрів від пам’ятки архітектури місцевого значення Чернівецького ліцею №5 «Оріяна» відремонтували старовинну споруду, не маючи на це дозволу.

Чия будівля і що буде з нею далі – дізнавалися журналісти С4.

Будівлі-близнючки розташовані на вулиці Мирона. Їх побудували за часів Австро-Угорщини. Фасад однієї зі споруд наприкінці минулого року повністю змінили.

«Працював чоловік, сказав, що йому заплатив власник за ремонт. Коли я побачила цю плитку, мене просто заболіло серце, тому що поруч дві однакові споруди – це дві малі архітектурні форми. Одна збережена, а друга вже змінена до невпізнаваності», – розповідає директорка Чернівецького ліцею №5 «Оріяна» Галина Абрам’юк.

У цій споруді раніше був заклад швидкого харчування, після довгий час приміщення було закрите. Окремі елементи на спорудах-близнюках і житловому будинку поруч однакові.

Перевірити законність робіт на вулиці Кордуби взялися у міському департаменті урбаністики та архітектури. Там кажуть – будівлі не є тимчасовими спорудами.

«Це є капітальна будівля, яка має право власності, здається, з 2009-2010 років, зареєстровані БТІ, і власники вирішили собі провести оздоблювальні роботи, не погоджуючи це з управлінням охорони культурної спадщини», – говорить директор департаменту Андрій Тимофійчук.

Міська влада з’ясовує, хто є власником цієї будівлі.

«Ні працівники департаменту, ні інспекція благоустрою, ні охорона культурної спадщини не встановили власника, але ми спробували звернутися до суду, щоб стягнути кошти за одну оренду землі, яку не сплачували років шість-сім. Стягнули ми через суд кошти, подавши виконавчим службам, рахунки заблокували, кошти зняли, але власник так і не з’явився. Телефони, які є у власника, в реєстрах, у всіх доступних місцях – виключені, заблоковані. Можливо, людина за кордоном», – додає Тимофійчук.

Якщо власник не вийде на зв’язок, за кілька тижнів департамент урбаністики та архітектури звернеться до суду, щоб зобов’язати його повернути зовнішній вигляд будівлі до попереднього. Друга споруда-близнюк перебуває у власності міста. 

«У ній збережено абсолютно все. Дах, він такий, двопокатний, таким кольором цікавим пофарбований. Знаю, що підприємство “Містосервіс” і їхній керівник Роман Никифорук пообіцяв, що другу споруду приведуть до належного вигляду, щоб бачити – ось так воно має бути», – зазначає Галина Абрам’юк.

У Чернівцях є декілька таких історичних споруд. Дві будівлі на вулиці Мирона Кордуби і ще одна на вулиці Університетській. Останню нещодавно відреставрували. Там нині продають каву. Хто у свій час будував такі споруди й для чого – нині достеменно невідомо.

«Хтось каже, що в тих спорудах раніше у давні часи продавали керосин і лампи, з якими ходили вечорами по вулицях. Інші кажуть, що продавався тютюн», – припускає Андрій Тимофійчук.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівцях почали реставрацію фасаду костелу єзуїтів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Оператор електронного квитка у Чернівцях у тестовому режимі запустив застосунок: як він працює
Чернівчани можуть завантажити тестову версію застосунку IQ Ticket, у якому доступна віртуальна транспортна картка для оплати проїзду в транспорті міста. Про це пише С4 з посиланням на сторінку опе...
У Чернівецькій міській раді завершилася IV хвиля стажування молоді
Два місяці 46 студентів стажувалися у структурних підрозділах Чернівецької міської ради за економічним, юридичним, інвестиційним, екологічним, архітектурним та іншими напрямками. Про це повідомляє...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано