Понад десять років доглядає виснажених кажанів: як буковинець Назар Смірнов першим в області почав рятувати тварин

Пошук
UA EN

Понад десять років доглядає виснажених кажанів: як буковинець Назар Смірнов першим в області почав рятувати тварин

Поділись новиною:

Назар Смірнов з Кіцманської громади вже понад десять років доглядає виснажених кажанів. Годує, лікує, а дочекавшись теплої пори, випускає на волю.  

З Назаром Смірновим поспілкувалися журналісти С4.

У Чернівецькій області до Назара Смірнова порятунком кажанів взимку не займався ніхто.

«Оскільки фахівців тут не було, то звернулись до мене, і з того часу кожного року я в принципі цим і займаюсь. Люди знаходять, дзвонять, привозять. Я забираю, вирощую, весною випускаю. Минулого року трохи було складно, коли одразу понад 200 кажанів у мене були, а так справляюсь нормально», – розповідає кандидат біологічних наук.

Коли кажанів приносять, фахівець спершу оглядає їх.

«Вони взимку впадають в сплячку. Для того, щоб заснути, їм потрібна певна маса, щоб нормально цей час перебути. Якщо маси немає, їх потрібно догодувати. Для цього використовуються личинки різних видів комах і жуків. Це цікавий такий процес, особливо перший раз, коли вони ще не знають, що то їжа. Буває складно, але потім коли трохи розпробують, то з великим азартом їдять», – каже Назар Смірнов.

Найскладніший період для кажанів – зима. Після того, як тварини впадають у сплячку, їх потрібно покласти у прохолодне приміщення. Найкращий варіант – домашній холодильник.

«Має бути доволі низька температура, десь від 2 до 6-8°С, для того, щоб вони нормально повноцінно спали. Якщо тепліше, то вони прокидаються, а для них це не дуже добре, тому для цього потрібне прохолодне приміщення, як у мене літня кухня або підвал, де стабільна температура. Ідеальний варіант – домашній холодильник, де температура якраз ідеальна для кажанів – близько 8°С», – говорить чоловік.

Кажанів Назар Смірнов годує раз на день: «Дуже цікаво спостерігати за ними, як вони їдять, як вони з таким азартом ковтають тих личинок, які доволі великого розміру, порівняно з ними».

Нині у Назара Смірнова десять кажанів. Каже, що весь процес утримання і підгодівлі буває доволі кумедним і цікавим, а разом з тим – складним.  

«Найбільше подобається, коли їх відпускаєш, коли вони, власне, вже летять, і ти знаєш, що зробив добру справу, зберіг чиєсь життя. Оце класний момент», – додає Назар Смірнов.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, у лісах Чернівецької області, як порівняти з попереднім роком, зросла чисельність як мисливських, так і хижих тварин.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях спалахнула масштабна пожежа у складському приміщенні (фото)
У Чернівцях зранку горіло складське приміщення. До ліквідації залучили 23 рятувальників і сім одиниць техніки. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Ч...
Благодійний ярмарок «Писанки для котиків ЗСУ» триває в Чернівцях (фоторепортаж)
У Чернівцях на пішохідній вулиці ім. Ольги Кобилянської триває благодійний ярмарок. Усі охочі можуть узяти участь у майстер-класах із написання писанок, а також придбати смаколики, сільськогосподарсь...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано