У Чернівецькому центрі крові встановили нову центрифугу, яка прискорює переробку крові

Пошук
UA EN

У Чернівецькому центрі крові встановили нову центрифугу, яка прискорює переробку крові

Здоров'я
11.01
19:26

Поділись новиною:

У Чернівецькому обласному центрі служби крові запустили центрифугу. Це обладнання має 60 програм, за допомогою якого кров розподіляють на плазму тромбоцити і еритроцити.

Про це журналістам С4 розповіла генеральна директорка центру Анжеліка Каланча.

Обладнання вартує 2 мільйони 300 тисяч гривень, його придбали за кошти обласного бюджету. Це вже друга центрифуга в центрі крові.

«Додаткова центрифуга дала можливість подвоїти наші потужності, прискорити переробку донорської крові, що значно впливає на покращення якості», – зауважує Каланча та додає, що центрифуга Sigma 8 KS є єдиною центрифугою, яку визнали світові лідери.

Завдяки обладнанню тепер зможуть швидше та якісніше розділяти кров на компоненти. 

«Раніше це був тривалий процес, але зараз все дуже швидко, дуже ефективно. У нас дуже чіткі рамки з моменту заготівлі донорської крові: протягом 4-6 годин вся донорська кров повинна бути розділена на компоненти, тому завдяки обладнанню ми можемо вкластися чітко у ці рамки і навіть швидше виконати поставлені наші завдання», – каже Гендиректорка центру.

Працівники Чернівецького обласного центру служби крові кажуть, що нове обладнання вплинуло на якість роботи.

«Це навіть не можна порівняти з тим, як ми працювали до цього. Маючи одну гарну центрифугу, нам було набагато легше працювати, а отримавши ще одну, прискорився процес, а разом з тим, якщо прискорюється процес, набагато покращується якість переробки», – зауважує лікарка-трансфузіолог відділення переробки й заготівлі крові Галина Ботушанська

Центр крові отримав й інше обладнання. Зокрема, прилад для тестування донорської крові, який допомагає виявити гепатит В і С, ВІЛ та сифіліс.

«На сьогодні наш центр крові має унікальну можливість проводити визначення груп крові за системою Kell, визначення еритроцитарних тіл за допомогою ID-карточок, що значно полегшує, пришвидшують нашу роботу», – зазначає завідувачка лабораторії Оксана Кульчицька.

Потреба у крові зростає щодня. Чернівецький обласний Центр служби крові працює з понеділка по п’ятницю. Донорів тут чекають з 8:00 до 13:00.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Новим ректором ЧНУ став Руслан Білоскурський: скільки голосів він отримав
У середу, 15 травня, відбулися вибори нового ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У них переміг Руслан Білоскурський, отримавши 766 голосів. Про це пише С4. ...
На Буковину 17 травня приїде митрополит Епіфаній: які заходи відбудуться
У п’ятницю, 17 травня, на Буковину з офіційним візитом приїде Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший митрополит Епіфаній. Про це інформує С4 з посиланням на Facebook-сторінку Черніве...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано