Святослав Вакарчук і Андрій Любка провели у Чернівцях публічну дискусію

Пошук
UA EN

Святослав Вакарчук і Андрій Любка провели у Чернівцях публічну дискусію

Культура
20.03
19:37

Поділись новиною:

Музикант і громадський діяч Святослав Вакарчук разом із письменником Андрієм Любкою провели у Культурно-мистецькому центрі ім. Івана Миколайчука публічну дискусію.

На заході побували й журналісти С4.

Публічну дискусію Святослав Вакарчук і Андрій Любка розпочали зі спогадів про початок повномасштабного вторгнення росіян.

«Пам’ятаю початок березня. У нас в Ужгороді вокзал переповнений людьми. Керівництво вокзалу вирішило зробити для них акцію й організували концерт на вокзалі. Це був концерт Наталії Могилевської, і я собі думав: “Боже ці люди скільки пережили, за що їм ще й цей концерт”», – пригадує письменник.

«Я думаю, що я в той самий поїзд, або ті самі поїзди бачив, як вони відправлялись з Харкова в той момент, я ніколи не забуду 1 березня. Я був в Харкові, якраз в той день, коли ракети потрапили в управління поліції і в університет. Це дуже складно собі уявити», – розповідає музикант.

Святослав Вакарчук пригадав обставини, коли написав пісню для оборонців «Азовсталі».

«Одного дня мені зателефонував заступник командира полку “Азов” Калина. З ним я не був знайомий на той момент. Він сказав: “У нас є таке прохання, ідея: було б добре, якби ти написав пісню для нас чи про нас”. Непроста ситуація, тому що я ніколи не пишу пісні на прохання, на замовлення, але це особлива ситуація», – каже Вакарчук.

Музикант висловив свою позицію щодо мобілізації.

«Якщо буде така потреба і буде наказ йти на фронт, я не задумуючись це буду робити, я вважаю що так має робити будь-хто, але використовувати цю тему штучно, знов у черговий раз підіймати внутрішню дискусію у державі не можна, тому що вона теж роз’єднує. Мобілізація має бути максимально справедливою і це має відчувати суспільство», – зауважує Вакарчук.

На зустрічі зі Святославом Вакарчуком і Андрієм Любкою більшість запитань від аудиторії були про втому від війни. Святослав співає для військових і тамтешніх жителів у гарячих точках здебільшого під гітару, не лише свої пісні, а й відомі українські хіти, серед яких найчастіше «Червону Руту». 

«Я співаю цю пісню на фронті завжди. Я почав її співати випадково. Ми приїжджали в Ізюм. Я підходжу до цих людей і питаю, чим вам допомогти. Вони попросили заспівати їм щось. Я витягую гітару і розумію, що не хочу співати власних пісень. Я інтуїтивно відчуваю, що я маю співати “Червону руту” і всі ці бабусі, дідусі підтягують мені, співають “Червону руту”», – говорить Святослав Вакарчук.

Насамкінець музикант нагадав, що гурт «Океан Ельзи» нині готує до випуску англомовний альбом. Його мета – привернути увагу до війни в Україні на міжнародній арені. Першу пісню презентують 22 березня. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що кінофестивалі на Миколайчук OPEN відбудеться прем’єра фільму «Окуповане місто» від лауреата премії «Оскар».

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях спалахнула масштабна пожежа у складському приміщенні (фото)
У Чернівцях зранку горіло складське приміщення. До ліквідації залучили 23 рятувальників і сім одиниць техніки. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Ч...
Благодійний ярмарок «Писанки для котиків ЗСУ» триває в Чернівцях (фоторепортаж)
У Чернівцях на пішохідній вулиці ім. Ольги Кобилянської триває благодійний ярмарок. Усі охочі можуть узяти участь у майстер-класах із написання писанок, а також придбати смаколики, сільськогосподарсь...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано