Стало відомо, скільки випадків хвороби Лайма зафіксували на Буковині від початку року

Пошук
UA EN

Стало відомо, скільки випадків хвороби Лайма зафіксували на Буковині від початку року

Здоров'я
10.04
11:50

Поділись новиною:

Від початку 2024 року в Чернівецькій області зафіксували дев’ять випадків хвороби Лайма, один із яких виявили в дитини.

Про це повідомляє Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб, пише С4.

Зокрема, один випадок цього захворювання зареєстрували в Чернівецькому районі, чотири — у місті Чернівці та ще чотири — в Дністровському районі. Фахівці зазначають, що всі випадки зараження через укус кліща відбулися у 2023 році.

Загалом за три місяці 2024 року на Буковині дослідили 99 зразків кліщів, з них виявили вісім кліщів (8%) зі збудником кліщового бореліозу, який спричиняє хворобу Лайма. Зазначається, зо 91 кліща зібрали у природних вогнищах, а вісім — зняли з людей.

Інкубаційний період хвороби Лайма становить від 1 до 45 днів (у середньому 7–14 днів). Першим її проявом є почервоніння на місці присмоктування кліща, мігруюча кільцевидна еритема на шкірних покривах, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість.

«Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%», — йдеться в дописі центр контролю та профілактики хвороб.

Правила, які допоможуть уникнути укусів кліща під час прогулянки:

  • Подбайте про відповідне вбрання. Обирайте закрите взуття і одяг: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки.
  • Покривайте голову головним убором — кепкою, панамкою, косинкою і закрийте шию.
  • Перед виходом у ліс для захисту скористайтеся репелентом — спеціальним засобом, що відлякує кліщів. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час дії мине.
  • На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву на узбіччі: саме там кліщів найбільше.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Буковині вперше за декілька місяців епідемічний поріг захворювання на ГРВІ перебуває на низькому рівні інтенсивності.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях вуличне освітлення 8 травня працюватиме тільки на центральних вулицях
Через з масовані ракетно-дронові удари по об'єктах енергогенерації країни вуличне освітлення 8 травня у Чернівцях працюватиме тільки на центральних вулицях міста. Про це пише С4 з посиланням на Че...
Війна
08.05
14:30
В Україні відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
У середу, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі,...
Війна
08.05
09:01
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано