Скандал у чернівецькій гімназії: директорка вважає, що дітей не принижували, а діти скаржаться на булінг — ексклюзив С4

Пошук
UA EN

Скандал у чернівецькій гімназії: директорка вважає, що дітей не принижували, а діти скаржаться на булінг — ексклюзив С4

Поділись новиною:

У Чернівецькій гімназії №5 «Інтеграл» відбувся виховний урок з представницею ювенальної поліції щодо поведінки учнів. Після цього у соцмережах набув розголосу скандал щодо поведінки і спілкування з учнями поліціянтки під час заняття.

Що насправді відбулося у школі та хто буде покараний за булінг – дізнавалися журналісти С4.

Фото: сайт гімназії №5

Понад сотня батьків учнів гімназії №5 «Інтеграл» зранку 7 березня прийшли до навчального закладу з вимогою звільнити директорку школи. Тут напередодні у 5-х та 8-Б класах провели профілактичні бесіди за участі поліцейської. 

«Патлі позав’язували, це смішно. Ви що, мене побачили і зразу позав’язували всі. Підніми руку уверх, кофти довшої не було, руки підніми уверх, зараз скинеш кофту і будеш так стояти», – чутно на аудіозаписі, записаному в одному з класів.

Чому поліція проводила профілактичну бесіду

Директорка гімназії Віра Сопетик каже, що виховну бесіду з 8 класом провели після того, як класний керівник написав доповідну. Зауваження – погана поведінка та небажання вчитися.

«У нас 8 клас дуже складний. Ми в цьому класі проводили два рази батьківські збори. Батьки абсолютно не займаються вихованням дітей. Я не можу сказати, що всі, але ¾ частини не займаються», – говорить Сопетик.

Класна керівниця Людмила Щебан розповідає журналістам, що в учнів класу зникло бажання вчитися.

«Клас складний, розумієте, у класу пропало бажання чогось вчитися. Клас дружний, але складний тим, що вони не хочуть вчитися. І просто 45 хвилин, якщо вони не вчаться, то їм нудно. Вони просто от не слухають, от байдужі. Кожен сам по собі. Я зроблю купу зауважень, поки дитина сяде і почне працювати», – каже Людмила Щебан.

А ось як виховну бесіду коментують вчителі та школярі.

«Я спостерігала, діти сміялися, їм це було весело. Аж потім, коли вони вже угомонилися і сказали що їм важко, це все припинилося», – зазначає класна керівниця 8-Б класу.

Що кажуть діти

«Поліцейська не відреагувала навіть на те, що дівчата почали плакати. Типу говорила, що: “Чому ви плачете? Ви не думаєте про почуття вчителів, коли ви їх ображаєте?”. І не звертала на це толком уваги. Директора, коли поліцейська мене посадила, сказала, що я можу не присідати. Мене підняла директорка, сказала: “Вставай”, і відчитала мене за те, що я запізнилася у вівторок», – говорить учениця 8-Б класу Валерія Капсамун.

«Якщо не правильно присів, нас викликали до дошки і казали ставати в планку. Одна дівчинка відмовилася, їй погрожували, що подзвонять батькам, на неї протокол мають написати і так далі. Після того, як ми вийшли з кабінету, дуже багато дівчат плакали із-за того, що на нас морально давили», – розповідає школярка Анна Луженко.

Людмила Щебан переконана, що принижень не було і вважає, що, можливо, у поліцейської був надто різкий тембр голосу.

«У понеділок вона перевіряла наші сумки, у кого були з собою. Вона три рази питала мене чи я курю. Я говорила, що ні, але вона все одно перевірила мою сумку. Загалом вони вчинили неправильно. Також вони погрожували тим, що відправлять нас в притулок, і ми тим будемо до 18 років, і нас батьки будуть витягувати звідти тільки через суд», – додає Валерія Капсамун.

Як подію коментують батьки

За словами батьків, конфліктні ситуації у гімназії були й раніше, та вони не виносились на загал. Проте після виховної бесіди з поліцією вирішили дати розголос.

«Судячи зі слів дитини, вона мені вчора подзвонила на перерві і сказала, що на уроці математики в них була поліція. Дітям задавали питання, ну так як вона мені розповідала, що одна неправильна відповідь – двадцять присідань», – каже мама учениці 5-Б класу Алла Бачинська.

Що думає директорка школи

Заяву на звільнення директорка писати відмовилася. 

«Дітей не принижували. Я була присутня тільки у 8 класі. В 5-их класах я не була. Те, що пишуть у соцмережах – це наклепи. Питали дітей що таке підмет, коли День Конституції. Я не вбачаю в цьому якогось криміналу. Було сказано, що кожна дитина повинна знати. Дітей фізично ніхто не перенавантажував, не ображав, не принижував. А на уроці фізкультури вони не займаються фізичними вправами? Не присідають, не віджимаються? Те саме вони роблять», – стверджує Віра Сопетик.

Як реагують в управлінні освіти

В управлінні освіти реагуватимуть на конфлікт у гімназії №5 після проведення службового розслідування

«Чому все вийшло за межі розмови і на таких тонах, на яких воно відбувалося, я дати відповідь не можу. Я для себе намагаюсь знайти логічне пояснення, чому дорослі відіграються на дітях і дозволяють собі говорити на таких тонах. На підставі чого дітей опитувати, змушувати присідати, чи стрибати, чи в планці стояти, на підставі чого залякувати – це не те, що повинні робити в школі. Освітній процес відбувається, батьки приводять дітей, педагоги займаються з дітьми, проте я вже сьогодні говорила з батьками. Вони рішуче налаштовані, навіть говорили, що вони готові не приводити дітей у школі взагалі для того, щоб показати свій протест», – коментує начальниця управління Ірина Ткачук.

Що кажуть у поліції

Службове розслідування розпочали й в поліції відносно Діани Рожкової, яка проводила бесіду в 5 класі. 

«У першочерговій перевірці ми з’ясували, що жодних заяв, звернень чи повідомлень з даного приводу, окрім тих, які були визначені і зафіксовані у соціальних мережах ми не виявили. Станом на вчорашній вечір до поліції з даним приводом ніхто не звертався», – розповів у коментарі журналістам С4 начальник сектору ювенальної превенції ГУНП в Чернівецькій області Микола Басараб.

За його словами, поліція за власною ініціативою розпочала службове розслідування, оскільки в діях поліцейських можуть бути ознаки неправомірних дій.

Нагадаємо, раніше під час щомісячної пресконференції міський голова Чернівців Роман Клічук, коментуючи ситуацію в цій гімназії, сказав, що у міській раді обов’язково проведуть розслідування щодо ситуації.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Масштабне відключення: частина Чернівців 22 травня перебуватиме без води
У Чернівцях понад три десятки вулиць 22 травня будуть без води через встановлення нових приладів обліку на насосній станції. Про це пише С4 з посиланням на «Чернівціводоканал». З 09:00 до 2...
На вулиці Жасминній у Чернівцях завершили ремонт покриття (фото)
У Чернівцях завершили ремонтувати асфальтне покриття на вулиці Жасминній. Нині її відкрили для проїзду транспорту. Про це повідомив міський голова Роман Клічук, пише С4. За сл...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано