Поминальні дні на Буковині: як до цього ставиться церква і чому варто надати перевагу живим квітам

Пошук
UA EN

Поминальні дні на Буковині: як до цього ставиться церква і чому варто надати перевагу живим квітам

Поділись новиною:

В Україні традиційно в першу неділю після Великодня відбуваються поминальні дні. Родичі померлих зазвичай відвідують кладовища, приносять квіти та залишають їжу на могилах.

Журналісти С4 дізнавалися, як до цих традицій ставиться церква та чому пластикові квіти варто замінити на живі.

На балансі КП «Муніципальна ритуальна служба» є 16 кладовищ. Двоє із них наразі не функціонують. Йдеться про єврейське на вулиці Лепкого та кладовище для духовенства, що на Руській. На діючих кладовищах нині триває підготовка до поминальних днів.

«Вивозимо сміття. Посилюємо охорону, особливо у ці дні, тому що збільшується відвідування і заїзди. Ми будемо посилювати (охорону – ред.) й залучати патрульну поліцію і ДСНС», – говорить співробітниця КП «Муніципальна ритуальна служба» Аліна Рудичук.

Працівники кладовищ рекомендують уникати стихійної торгівлі ритуальними товарами, релігійною атрибутикою і квітами, особливо штучними. Живі квіти розкладаються до трьох днів, водночас пластикові – понад сто років. У 2023 році після поминальних днів із Центрального цвинтаря вивезли 1200 метрів кубічних пластику. 

«Ми рекомендуємо все ж таки надавати перевагу саме живим квітам. Це естетичніше й екологічніше. Але це, звичайно, на розсуд відвідувачів», – додає Аліна Рудичук.

Цьогоріч поминальні дні триватимуть з 12 по 15 травня. 

«За традицією нашого регіону, зазвичай це відбувається у першу неділю після Пасхи. Є така традиція у людей – залишати на цвинтарі їжу, вшановувати пам’ять розпиттям алкогольних напоїв. Це, звичайно, не потрібно робити. У ці дні краще прийти до храму і вшанувати молитовно наших родичів, наших новітніх Героїв – воїнів», – зазначив священник Собору преподобної Параскеви Сербської Олександр Радуляк.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у поминальні дні у Чернівецькій області біля кладовищ будуть чергувати поліцейські, щоби забезпечити правопорядок.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано