На Буковині вперше за 10 років зафіксували спалах кашлюку: де найбільше хворих

Пошук
UA EN

На Буковині вперше за 10 років зафіксували спалах кашлюку: де найбільше хворих

Здоров'я
17.04
11:48

Поділись новиною:

У Чернівецькій області зафіксували 100 випадків кашлюку. Цей показник є найвищим за останні 10 років. Зростання захворюваності спостерігається епідеміологами з листопада 2023 року. Найбільше недужих реєструють у Вижницькому та Чернівецькому районах.

Про це С4 повідомили у Чернівецькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

На кашлюк найбільше хворіють діти, особливо він небезпечний для немовлят. Інкубаційний період кашлюку від 2 до 14 днів після інфікування. Перші симптоми такі ж, як і в ГРВІ.

«Нежить, підвищена температура, кашель, який переростає в судомний кашель, і може бути при вдиху навіть зупинка дихання. Цю хворобу надзвичайно важко лікувати, кашель утримується до двох місяців. Зазвичай для малюків це стаціонарне лікування до двох місяців, а далі ще вдома доліковуються, антибіотики приймають», — розповідає лікарка-імунолог КНП «Міська дитяча поліклініка» м. Чернівці Аліна Дашкевич.

У Чернівецькій області цьогоріч станом на 16 квітня зафіксували 100 випадків кашлюку. За аналогічний період торік на Буковині не виявили жодного випадку.

«Цей показник є найвищим за останні 10 років. Епідемічна ситуація є небезпечною і щомісячно з листопада 2023 року відбувається зростання захворюваності. Серед районів області найвищі показники захворюваності кашлюком реєструється у Вижницькому та Чернівецькому районах», — каже лікар-епідеміолог, завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Падурару.

Цьогоріч у Чернівецькій міській дитячій поліклініці від кашлюку щепили 1500 дітей, це 24% від загальної кількості, які перебувають на обліку.

«Національний календар щеплень включає триразову вакцинацію від кашлюка. Це у 2, 4, 6 і в 18 місяців ми закінчуємо вакцинацію від кашлюку. Уже працюю з вакцинацією 20 років і жодного ускладнення після вакцинації я не бачила», — говорить Аліна Дашкевич.

На Буковині за січень та лютий 2024 року від кашлюку вакцинували 3486 дітей. Найбільше щепили в Чернівецькому та Дністровському районах.

«Основними причинами зростання захворюваності на кашлюк є те, що за останні роки, особливо у 2020, 2021 та 2022 роках, коли тривала пандемія COVID-19, охоплення щеплення проти кашлюку було незадовільним, значна кількість дітей недотримала планових профілактичних щеплень і відбулося накопичення великої кількості незахищених дітей від кашлюку», — додає Юрій Падурару.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що від початку 2024 року в Чернівецькій області зафіксували дев’ять випадків хвороби Лайма, один із яких виявили в дитини.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На Дністровському водосховищі за два тижні рівень води опустився на понад 3 метри: чим це загрожує
На Дністровському водосховищі в останні 15 днів спостерігають зниження рівнів води. Це може вплинути на ефективність нересту в риб. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький рибоохоронний патрул...
Як освячували вербу у Чернівцях (фоторепортаж)
Православні християни 28 квітня відзначають Вербну неділю — свято Входу Господнього в Єрусалим. Сьогодні у вірян розпочинається Страсний тиждень, який традиційно закінчується в суботу напередодні Вел...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано