На Буковині спостерігається тенденція зниження щеплення дітей від низки інфекційних недуг: де ситуація найгірша

Пошук
UA EN

На Буковині спостерігається тенденція зниження щеплення дітей від низки інфекційних недуг: де ситуація найгірша

Здоров'я
16.02
12:16

Поділись новиною:

Середнє число вакцинованих дітей у Чернівецькій області від кору, паротиту та краснухи складає 79%, водночас від дифтерії — 63%. Відтак на Буковині медики нині спостерігають тенденцію до зниження кількості щеплень.

Про це журналістам С4 розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Марія Поліщук.

«Себе суспільство почуває спокійно, коли 95% кожної вікової категорії — щеплене. У нас ситуація, як і в Україні ,в цілому не зовсім відповідає цільовим показникам. Усі лікарі знають, що приблизно 5% — це діти, які мають протипокази в кожній віковій групі. Можливо 7-8. Усе інше це або невчасно прийшли або, наприклад, хтось зробив дві, тобто він не має завершеного комплексу, або дитина хворіла, або якісь обставини, або просто відмовилися», — говорить Марія Поліщук.

Посадовиця зауважує, що у віддалених громад Буковини найнижчі показники, адже батьки уникають щеплення. І ця тенденція тримається з 2015 року.

«У колишньому Путильському та Вижницькому районах, там із кожних 100 тисяч хворіла тисяча. Показник був найвищий у Чернівецькій області. Ніде не було такого високого показника, не зважаючи на те, яка щільність населення Чернівців, і яка в Путилі. І те, як ми прослідковуємо, як вони проводять щеплення, то практично такий відсоток і залишається. Є громади, які досягли високого показника, а є ті, які не досягли», — додає заступниця директора департаменту.

У Чернівцях ситуація зі щепленням дітей порівняно краща.

«У нас досить активно приходять батьки на вакцинацію. І проаналізувавши перший місяць роботи, то ми на тому рівні, що треба. Тобто за місяць плюс-мінус має бути 8,3%, ми досягли того відсотка. Люди приходять. Відмовляються переважно через релігійні переконання. Також є частина тих, кого потрібно переконати, які не впевнені у якості вакцини. Якщо вони потрапляють до правильного лікаря, то зазвичай усі щепляться», — розповідає імунологиня Аліна Дашкевич.

Лікарка додає, що під час сезону захворюваності на ГРВІ, грип та вітрянку охочих вакцинуватися стає більше.

«У нас були спалахи в садочках, школи понакривало. Але із цією вакциною трішки важко, її важче знайти в аптеках. На жаль, вона не поставляється за державні кошти. Знаю, що деякі батьки їздили до Румунії і там вакцинували дітей», — ділиться імунологиня.

Усі щеплення за медичним календарем — безкоштовні та обов’язкові, оскільки без них дитина не може відвідувати дитячий садок або школу.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на Буковині вперше виявили новий субваріант Covid-19 «Дженні».

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано