Місця для поховання у Чернівцях: на скільки часу вистачить землі на кладовищах

Пошук
UA EN

Місця для поховання у Чернівцях: на скільки часу вистачить землі на кладовищах

Поділись новиною:

У Чернівецькій громаді є 16 кладовищ Муніципальної ритуальної служби. Серед них – 10 діючих. 

Про це журналістам С4 розповів директор КП «Муніципальна ритуальна служба» Сергій Кузнєцов.

«Місць для поховання ніколи не вистачає, земля не є гума, вона не розтягується і це завжди було проблемою. Згідно з законодавством, у нашій державі місце під поховання виділяється безоплатно. Також по бажанню родичів може виділятися місце для родинного поховання. Самі послуги, наприклад, копка, на сьогоднішній день, ручна коштує 1500 грн», – каже Кузнєцов.

За словами заступника Чернівецького міського голови Ігоря Крохмаля, у Чернівцях щороку відбувається до двох з половиною тисяч поховань. Місць на Центральному кладовищі залишилося ще на рік. Загиблих воїнів ховають на Алеї Слави, яку розширили у 2023 році. 

«Далі йде питання розширення кладовища, а це або викуп земельних ділянок, або вилучення на потреби міста або перенесення Центрального кладовища в інше місце – на вулиці Яна Налепки у Садгірському районі. Там великий запас ділянки, яка належить Академії аграрних наук», – говорить Крохмаль.

Закон України про поховання не передбачає бронювання місць на цвинтарі.

«Є чітко визначена норма, є одинарне поховання, є подвійне поховання. Якщо, звичайно, один з членів родини помирає, його поховано – відповідно, інший член родини має право бути похований поряд. Це такий умовний вид бронювання. А передбачати бронювання наперед місця такого немає», – зауважує заступник Чернівецького міського голови.

На кладовищах, окрім звичайних поховань, будують склепи. 

«Під будівництво склепу виділяється земельна ділянка з дозволу департаменту, дається дозвіл на будівництво, і людина звертається до нас і будує собі сімейний склеп. Та людина, яка будує склеп, вона його здійснює за свої власні кошти. У нас вона може проплатити якусь необхідну послугу, тобто наші послуги документаційно-інформаційного плану», – зазначає Сергій Кузнєцов.

Наразі на всіх кладовищах Чернівців проводять інвентаризацію.

«Усі ті варіанти, які були раніше, коли люди робили пам’ятники, багато з них було зроблено самовільно без дозволів. Тобто необхідно провести інвентаризацію по архівним книгам, співпідставити ці дані, і тоді вже можна говорити про якусь кількість таких місць», – каже директор Муніципальної ритуальної служби.

Із повним переліком послуг для поховання можна ознайомитись на офіційному сайті комунального підприємства «Муніципальна ритуальна служба» Чернівців за цим посиланням. Людині, яка замовляє певні послуги, виписують рахунок, з яким іде в касу й може розрахуватися або готівкою, або карткою чи іншими способами оплати.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у Чернівцях торік вперше облаштували міські кладовища. Зокрема, зробили додатковий сектор для проведення поховань на Центральному кладовищі, а також провели капітальний ремонт частини центральної алеї Християнського кладовища та частини алеї на Єврейському кладовищі.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано