Чию пам’ять вшановують віряни 12 лютого: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Чию пам’ять вшановують віряни 12 лютого: традиції і заборони цього дня

Поділись новиною:

У понеділок, 12 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святого Мелетія. У зв’язку із цим віряни мають чимало традицій та народних прикмет.

Про це пише С4 з посиланням на «Уніан».

Що відомо про Святого

Святитель Мелетій жив в IV столітті та був архієпископом Антіохійським. Також він був духовним наставником святителів Василія Великого та Іоанна Златоуста.

Святий Мелетій чимало постраждав від імператора Юліана Відступника (361–363) і єретиків-аріан. Святителя неодноразово скидали з посади, але завдяки твердості у своїй вірі він щоразу перемагав. У 363 році Мелетій склав богословський трактат «Виклад віри». Завдяки цій праці, багато єретиків-аріан повернулися в православ’я.

У 380 році святитель був головою на II Вселенському Соборі в Константинополі. Перед початком Собору він підняв руку, показав три перста, потім з’єднав два і благословив народ зі словами: «Три іпостасі розуміємо, про єдину ж істоту розмовляємо». У ту ж мить святителя осінив вогонь, під час Собору він помер.

Народні звичаї і прикмети

  • Якщо в цей день вранці на вікнах є паморозь, то погода зміниться — з морозу на відлигу і з відлиги на мороз.
  • Якщо цього дня є туман — літо буде дощовим.

Що заборонено робити

У цей день не можна нікому відмовляти в гостинності, але запрошувати можна тільки в прибраний дім. Тому радили зробити прибирання. Не можна в цей день надягати старий одяг — повернуться минулі образи й неприємності. Також намагалися уникати негативних думок. За слов’янськими повір’ями в цей день за всіма спостерігають ангели — горе буде тому, хто буде грішити.

День ангела

Свої іменини 12 лютого відзначають: Олексій, Марія, Євген і Антон.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано