Чию пам’ять вшановують віряни 12 лютого: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Чию пам’ять вшановують віряни 12 лютого: традиції і заборони цього дня

Поділись новиною:

У понеділок, 12 лютого, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святого Мелетія. У зв’язку із цим віряни мають чимало традицій та народних прикмет.

Про це пише С4 з посиланням на «Уніан».

Що відомо про Святого

Святитель Мелетій жив в IV столітті та був архієпископом Антіохійським. Також він був духовним наставником святителів Василія Великого та Іоанна Златоуста.

Святий Мелетій чимало постраждав від імператора Юліана Відступника (361–363) і єретиків-аріан. Святителя неодноразово скидали з посади, але завдяки твердості у своїй вірі він щоразу перемагав. У 363 році Мелетій склав богословський трактат «Виклад віри». Завдяки цій праці, багато єретиків-аріан повернулися в православ’я.

У 380 році святитель був головою на II Вселенському Соборі в Константинополі. Перед початком Собору він підняв руку, показав три перста, потім з’єднав два і благословив народ зі словами: «Три іпостасі розуміємо, про єдину ж істоту розмовляємо». У ту ж мить святителя осінив вогонь, під час Собору він помер.

Народні звичаї і прикмети

  • Якщо в цей день вранці на вікнах є паморозь, то погода зміниться — з морозу на відлигу і з відлиги на мороз.
  • Якщо цього дня є туман — літо буде дощовим.

Що заборонено робити

У цей день не можна нікому відмовляти в гостинності, але запрошувати можна тільки в прибраний дім. Тому радили зробити прибирання. Не можна в цей день надягати старий одяг — повернуться минулі образи й неприємності. Також намагалися уникати негативних думок. За слов’янськими повір’ями в цей день за всіма спостерігають ангели — горе буде тому, хто буде грішити.

День ангела

Свої іменини 12 лютого відзначають: Олексій, Марія, Євген і Антон.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано