Чи вводитимуть в Україні польську систему оподаткування ФОПів і що вона передбачає: пояснення нардепа

Пошук
UA EN

Чи вводитимуть в Україні польську систему оподаткування ФОПів і що вона передбачає: пояснення нардепа

Поділись новиною:

Перехід на польську систему оподаткування ФОПів (фізособ-підприємців) в Україні не вводитимуть до кінця війни. Поки тривають бойові дії, в країні не зміниться система єдиного податку та «спрощенки» для бізнесу. Крім того, польська модель не є єдиним варіантом, що розглядається.

Про це заявив глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев («Слуга народу») в інтерв’ю. Однак, за його словами, у майбутньому систему єдиного податку все одно доведеться змінювати.

Якщо ви ФОП з зони проведення ООС але не припинили діяльність — Донбас СОС

«Система єдиного податку, що працює зараз, перестала виконувати функцію підтримки малого бізнесу, а стала способом ухилення від податків великого бізнесу. З цією системою нас в ЄС ніхто не візьме, давайте говорити правду», – зазначив Гетманцев.

Він уточнив, що насправді не наполягає на жодній конкретній моделі, зокрема й польській. Проте Міністерство фінансів наразі вивчає переважно моделі оподаткування, що діють у країнах Східної Європи.

«(Це робиться, – ред.), щоб наше оподаткування не відрізнялося від оподаткування в ЄС. Я з цим абсолютно згоден…. За зразком одна з країн, що розглядаються, – це Польща», – пояснив Гетманцев.

Ця країна, на думку Гетманцева, є яскравим прикладом того, чого може досягти України. Польща пройшла шлях від небагатої держави до місця в топ-30 найбагатших країн світу, і зробити це їй вдалося завдяки членству в ЄС та ґрунтовним реформам.

«Фактично Польща була на одному рівні з Україною у 1991 році, зараз нема чого порівнювати. Вони втричі чи чотири рази нас багатші. Щоб наздогнати Польщу, нам потрібно 30 років без ефекту членства в ЄС. Це хороший приклад, який ми повинні наслідувати», – зазначив нардеп.

Що передбачає польська система оподаткування ФОПів

Раніше Гетманцев пояснював, що польська модель оподаткування ФОП передбачає вищі ліміти за операціями – 2 млн євро, тоді як в Україні ліміт становить 7,8 млн грн (198 тис. євро). 

Крім того, ставки податків різняться для різних видів діяльності. Наприклад, у Польщі торгівля оподатковується 3%, низький податок встановлено також для виробництва. А податки на послуги значно вищі – від 12% до 20%.

«Наше завдання – відмежувати малий бізнес від середнього та великого. Це зараз основна проблема єдиного податку та системи оподаткування малого бізнесу… У цьому й полягає проблема оподаткування єдиним податком – неможливість розмежувати великий та середній бізнес від малого, коли великий бізнес мімікрує під малий», – пояснював Гетманцев.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої. Гроші від цього спрямують на лікування та запобігання неінфекційних хвороб.

Читайте нас у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях протягом чотирьох днів можна буде здати кров для ЗСУ: яких груп потребують
У Чернівцях з 17 до 20 травня збиратимуть кров для українських захисників. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький обласний центр служби крові. Фото: pixabay Зазначається, що на ці дати ...
Новим ректором ЧНУ став Руслан Білоскурський: скільки голосів він отримав
У середу, 15 травня, відбулися вибори нового ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У них переміг Руслан Білоскурський, отримавши 766 голосів. Про це пише С4. ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано