Чернівецька міськрада є найбільш відкритою для громадян, – дослідження «ЧЕСНО»

Пошук
UA EN

Чернівецька міськрада є найбільш відкритою для громадян, - дослідження «ЧЕСНО»

Війна
30.08
12:47

Поділись новиною:

Рух «ЧЕСНО» за пів року війни дослідив, які ради запровадили «локдаун демократії», а які працюють найбільш прозоро. Про це інформує С4.

За результатами досліджень, найбільш відкритими для громадян є ради на заході України.

З-поміж рад в обласних центрах найбільш відкритими є Чернівецька міськрада, яку очолює представник місцевої політичної партії «Єдина альтернатива» Роман Клічук. Найгірші показники в Івано-Франківська, міський голова якого Руслан Марцінків представляє «Свободу», та Запоріжжі. Це при тому, що Запоріжжя дуже близько до передової, а франківська рада працює в умовах відносної безпеки. Рада столиці при цьому відкрита лише наполовину.

Запити ЧЕСНО містили 11 маркерних питань щодо діяльності міськрад та облрад від 24 лютого до кінця липня 2022 року, які стали критеріями для оцінювання. Всі ці критерії не суперечать чинному законодавству. За кожну позитивну відповідь на сформульоване у запиті питання ми давали 1 бал. Якщо інформація оприлюднювалася до 24.02.2022 або публікується частково, це оцінювалося у 0,5 бала.

Рух ЧЕСНО виявив, що деякі засідання місцевих рад проводяться в закритому режимі й без анонсування для громадськості та журналістів. Подекуди інформацію, як-от проєкти рішень чи результати поіменного голосування або висновки постійних комісій рад, відеотрансляції засідань, перестали публікувати взагалі. Це призводить до того, що мешканці міст дізнаються про прийняття або неприйняття  рішень лише постфактум і не можуть вплинути на процес. Доступ до участі у пленарних засіданнях чи засіданнях комісій також обмежено.

Що стосується облрад, то тут, на противагу Івано-Франківській міськраді, облрада вийшла на перше місце і розділила його з облрадою Львова. Львівську облраду очолює представниця ЄС Ірина Гримак, а Івано-Франківську облраду — «свободівець» Олександр Сич

Найбільш закритою є рада Чернігівської області. Що стосується Київської облради та Харківської облради, то вони надали відповідь лише через місяць після запиту і вже на етапі, коли аналіз було зроблено. Облради Полтавщини, Харківщини, Тернопільщини, Одещини досі ігнорують запити ЧЕСНО. Чернівецька рада повідомила, що у неї проблеми із сервером.

Ознайомитись з усіма результатами дослідження можна за посиланням.

Читайте також:

Новим ректором ЧНУ став Руслан Білоскурський: скільки голосів він отримав
У середу, 15 травня, відбулися вибори нового ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У них переміг Руслан Білоскурський, отримавши 766 голосів. Про це пише С4. ...
На Буковину 17 травня приїде митрополит Епіфаній: які заходи відбудуться
У п’ятницю, 17 травня, на Буковину з офіційним візитом приїде Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший митрополит Епіфаній. Про це інформує С4 з посиланням на Facebook-сторінку Черніве...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано