Чернівці стали найбільшою урбаністичною перемогою цього року, — «Хмарочос»

Пошук
UA EN

Чернівці стали найбільшою урбаністичною перемогою цього року, — «Хмарочос»

Поділись новиною:

Видання «Хмарочос» підбило підсумки 2023 року й склало рейтинг найбільших урбаністичних перемог. Чернівці фахівці помістили на першу сходинку.

Такий рейтинг склала редакція «Хмарочоса» разом з урбаністом та блогером Андрієм Білим та експертом з транспортного планування Дмитром Беспаловим, пише С4.

Сквер Дня Вишиванки поруч із Соборною площею. Фото: Тарас Піц

Зазначається, що в останній місяці у Чернівцях збільшується кількість прикладів хороших міських рішень.

Так, міська рада оголосила про тендер на 50 тролейбусів, запровадила електронну оплату в громадському транспорті, реконструкції вулиць та архітектурні конкурси. А в кінці вересня у Чернівцях відбувся Європейський тиждень мобільності, під час якого провели «День без авто» і перекрили частину вулиці Заньковецької та площі Філармонії. 

Проте, як зазначають фахівці, ще два роки тому Чернівці не мали жодного автобусу в комунальній власності, а деякі з вулиць міста були в аварійному стані. 

«У кінці 2020 року на виборах міського голови переміг підприємець Роман Клічук, який має в Чернівцях мережу закладів харчування, а також є співвласником компанії, що займається ресторанним та готельним бізнесом. Власне, це й стало рушієм для змін», – пояснюють урбаністи. 

Відтак, тепер проводять архітектурні конкурси. Зокрема один з них стосується перетворення центральної площі. Також у Чернівцях реконструюють сквери, облаштовують сучасні дитячі майданчики та покращують громадський транспорт.

Окрім цього, за цей час у Чернівцях збільшилася кількість комунальних автобусів з нуля до 40 одиниць – наразі вони обслуговують десять маршрутів. Серед планів щодо розвитку автобусної мережі, – місто хоче обладнати електронними системами оплати і транспорт приватних перевізників. 

«Місто займається оновленням генерального плану. Попри війну тут мають сміливість планувати розвиток наперед, це дасть фору місту в боротьбі за мешканців, більше людей розглядатимуть це місто для життя, адже там буде цілісна візія», – зауважив Дмитро Беспалов. 

Зазначимо, що серед інших урбаністичних перемог, які виділили у виданні, стали реконструкція Успенської площі в Дніпрі, завершення реконструкції вулиці Шевченка у Львові, роєкти «Укрзалізниці», а також реабілітаційні центри Unbroken та SuperHumans у Львові.

Водночас найбільшим «соромом» назвали столицю: «На контрасті з помірною політикою інших міст, Київ з урочистими анонсами та відкриттями об’єктів витрачає мільярди з найбільшого в країні міського бюджету».

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у 2024 році у Чернівцях планують провести капітальний ремонт трьох вулиць: Руської, Ярошинської та Заньковецької.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Новим ректором ЧНУ став Руслан Білоскурський: скільки голосів він отримав
У середу, 15 травня, відбулися вибори нового ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У них переміг Руслан Білоскурський, отримавши 766 голосів. Про це пише С4. ...
На Буковину 17 травня приїде митрополит Епіфаній: які заходи відбудуться
У п’ятницю, 17 травня, на Буковину з офіційним візитом приїде Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший митрополит Епіфаній. Про це інформує С4 з посиланням на Facebook-сторінку Черніве...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано