Бузкове цвітіння: Чернівці в нових весняних барвах (фото)

Пошук
UA EN

Бузкове цвітіння: Чернівці в нових весняних барвах (фото)

Поділись новиною:

У столиці Буковини вже майже відцвіли сакури, орхідеї, форзиції, але весна триває, а отже з нею триває і пора цвітіння. Наразі кущі бузку милують своїми кольорами й ароматами. Наш фотокореспондент Тарас Піц не зміг пройти повз цю красу.

А ви вже насолодились бузковими пахощами?

11 фактів про бузок, які відомі не всім людям:

  1. Богиня Сирінга, на честь якої назвали рослину, відповідала за ідилію і радість. Мабуть, і сам бузок чудово може впоратися із цими функціями.
  2. Бузок вирощують близько 500 років, але протягом цього часу люди встигли культивувати цілих 2300 сортів різної форми, забарвлення і аромату. Позмагатися з ним можуть, хіба що, троянди.
  3. Тягучий солодкий аромат квітучого бузку неможливо сплутати ні із чим, він повідомляє нам про настання літа. Угорський бузок руйнує всі стереотипи – він не пахне. Зовсім.
  4. Якщо ви посадили в саду кущ бузку, вам скажуть спасибі не лише ваші діти, а й онуки і, мабуть, правнуки. Відзначити столітній ювілей для цієї рослини – звичайна справа.
  5. Видобування бузкової олії – трудомістка справа. Саме тому ефірна олія бузку коштує дорожче за золото – ціна за 1 кілограм може досягати 100 тисяч доларів.
  6. Полюбляєте аромат бузку й довго ним насолоджуєтеся? Даремно! Ці квіти містять токсичні речовини, які можуть викликати головний біль.
  7. Попри те, що бузок отруйний, його активно використовують у медицині. Парадокс, але мазь із квіток бузку допомагає за наявності ревматизму, листя має загоювальні властивості, а квітки знімають больові відчуття.
  8. У жителів міста Сігулда, що в Латвії, безумовно гарний смак – не даремно на їх гербі зображений бузок.
  9. Ми з дитинства знаємо цю прикмету: знайшов квітку з п’ятьма пелюстками – обов’язково загадай бажання і з’їж її. Мрія обов’язково здійсниться. Виявляється, ще потрібно шукати квітки з трьома пелюстками, щоби позбутися їх. Адже вони приносять нещастя.
  10. Хочете натякнути комусь про те, що почуття згасли? Надішліть бузок: на Сході це символізує розставання. А в Англії такий букет вручався нареченому на знак відмови в заручинах.
  11. Засуджуєте тих, хто ламає гілки бузку заради гарних букетів? Насправді це йде на користь рослині: наступного року буде більше квітконосів. Але не зривайте бузок у місті – дуже гарно виглядають фіолетові грона в парках і скверах.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях напередодні Великодня на Центральній площі облаштували святкову інсталяцію (фото)
Великодню композицію «Писанковий узвіз» встановили перед чернівецькою ратушею. У композиції можна побачити воза, на якому стоїть лелека, що тримає у дзьобі кошик з писанками, а також біля нього розта...
Міський голова Чернівців Роман Клічук провів щомісячну пресконференцію: головні заяви (фоторепортаж)
У четвер, 2 травня, міський голова Чернівців Роман Клічук під час щомісячної пресконференції відповів на запитання, які найбільше турбують чернівчан. Журналісти С4 зібрали найважливіше, про що гов...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано