Чию пам’ять вшановують віряни 20 листопада: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Чию пам’ять вшановують віряни 20 листопада: традиції і заборони цього дня

Поділись новиною:

У понеділок, 20 листопада, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святителя Прокла, архієпископа Константинопольського. У зв’язку із цим віряни мають чимало традицій та забобонів.

Про це пише С4 з посиланням на «Уніан».

Прокл був учнем Іоанна Златоуста. Згідно з легендою, один раз до Златоусту вночі прийшла людина, але в той момент святий розмовляв із якимось старцем. Прокл вирішив не відволікати наставника і встав біля його дверей, щоб ніхто не заважав розмові. Так відбувалося три ночі поспіль. Вранці Прокл побачив ікону апостола Павла і зрозумів, що він той самий старець, з яким вів діалог Златоуст.

Пізніше Прокл став патріархом у Константинополі. Коли в місті стався землетрус, що зруйнував багато будівель і храмів, він влаштовував хресні ходи. Під час одного з таких ходів отрока, що йшов у натовпі, підняло до неба, а потім опустило на землю. Він сказав, що в небесах чув спів ангелів. Люди стали повторювати слова молитви й землетрус припинився.

Народні звичаї і прикмети

  • Якщо сороки ховаються, а снігурі співають, то це до сильних хуртовин.
  • Якщо дворові собаки збиваються в зграї, то зима буде голодною.
  • Якщо сильний снігопад із ранку, то це до гарної погоди.

Що заборонено робити

Згідно з народними повір’ями, у цей день категорично не можна залишати двері відчиненими на ніч, інакше будете весь рік жити із чортами, а злі духи витягнуть фінансове благополуччя. Також не рекомендується нікуди не їздити.

День ангела

Свої іменини 20 листопада відзначають: Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Ганна, Григорій, Іван, Іларіон, Ісаак, Йосип, Микола, Олександр, Олексій, Омелян, Тетяна та Текля.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У 25 закладах середньої освіти Чернівецької області створять осередки викладання предмета «Захист України»
На Буковині створять 25 осередків викладання предмета «Захист України» на базі закладів середньої освіти. На реалізацію цієї програми Чернівецька область отримала з державного бюджету понад 65 млн гр...
У Чернівцях відкрили XV Міжнародні поетичні читання Meridian Czernowitz (фоторепортаж)
У п'ятницю, 6 вересня, відбулося відкриття XV Міжнародних поетичних читань Meridian Czernowitz. Фестиваль триватиме до 8 вересня. У фестивалі беруть участь автори не тільки з України, а й з Австрі...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано