Чию пам’ять вшановують віряни 20 листопада: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Чию пам’ять вшановують віряни 20 листопада: традиції і заборони цього дня

Поділись новиною:

У понеділок, 20 листопада, за новим церковним календарем християни вшановують пам’ять святителя Прокла, архієпископа Константинопольського. У зв’язку із цим віряни мають чимало традицій та забобонів.

Про це пише С4 з посиланням на «Уніан».

Прокл був учнем Іоанна Златоуста. Згідно з легендою, один раз до Златоусту вночі прийшла людина, але в той момент святий розмовляв із якимось старцем. Прокл вирішив не відволікати наставника і встав біля його дверей, щоб ніхто не заважав розмові. Так відбувалося три ночі поспіль. Вранці Прокл побачив ікону апостола Павла і зрозумів, що він той самий старець, з яким вів діалог Златоуст.

Пізніше Прокл став патріархом у Константинополі. Коли в місті стався землетрус, що зруйнував багато будівель і храмів, він влаштовував хресні ходи. Під час одного з таких ходів отрока, що йшов у натовпі, підняло до неба, а потім опустило на землю. Він сказав, що в небесах чув спів ангелів. Люди стали повторювати слова молитви й землетрус припинився.

Народні звичаї і прикмети

  • Якщо сороки ховаються, а снігурі співають, то це до сильних хуртовин.
  • Якщо дворові собаки збиваються в зграї, то зима буде голодною.
  • Якщо сильний снігопад із ранку, то це до гарної погоди.

Що заборонено робити

Згідно з народними повір’ями, у цей день категорично не можна залишати двері відчиненими на ніч, інакше будете весь рік жити із чортами, а злі духи витягнуть фінансове благополуччя. Також не рекомендується нікуди не їздити.

День ангела

Свої іменини 20 листопада відзначають: Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Ганна, Григорій, Іван, Іларіон, Ісаак, Йосип, Микола, Олександр, Олексій, Омелян, Тетяна та Текля.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано