З’явилися перші подробиці кінофестивалю Миколайчук OPEN-2024: коли відбудеться і чого чекати глядачам

Пошук
UA EN

З’явилися перші подробиці кінофестивалю Миколайчук OPEN-2024: коли відбудеться і чого чекати глядачам

Культура
06.03
13:50

Поділись новиною:

У Чернівцях з 15 до 23 червня відбудеться вже третій фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN. На глядачів у цьогорічній програмі чекає фантастика від продюсера Стівена Содерберга, наново відсканований фільм за участі Івана Миколайчука та нова муза фестивалю.

Першими подробицями поділилися організатори фестивалю, пише С4.

Нова позаконкурсна секція

Так, вперше на Миколайчук OPEN буде представлена нова позаконкурсна секція «Під сузір’ям Близнюків». Секція присвячена незвичайним фантастичним фільмам та досліджує межі жанру. Назва програми натхненна фантастичною стрічкою про ШІ, сценарій до якої написав у співавторстві Іван Миколайчук.

Секцію відкриє ігрова картина «Божественність» (Divinity) режисера Едді Альказара. Виконавчим продюсером стрічки є легендарний режисер Стівен Содерберг. Це вже не перша спільна робота Содерберга та Едді Альказара. У 2018 році Содерберг також був виконавчим продюсером фільму режисера PERFECT.

«Божественність» вперше представили на кінофестивалі Sundance у січні 2023 року, а пізніше стрічка була показана у програмах головних фестивалів жанрового кіно – Fantasia та Sitges. Картина розповідає історію сина науковця, який створив сироватку, здатну зупинити старіння. У його руках вона перетворюється на зловісний кошмар, що ставить під загрозу майбутнє людства.

У фільмі зіграли Скотт Бакула («Квантовий стрибок») та Белла Торн («Няня»). Композитором фільму став номінант на Греммі DJ Muggs, відомий продюсуванням культових альбомів колективу Cypress Hill.

Відзначення дня народження  натхненника фестивалю

15 червня 2024 році Чернівці святкуватимуть день народження натхненника фестивалю, українського актора, сценариста та режисера Івана Миколайчука. У рамках кіноогляду відбудеться спеціальний показ фільму «Іду до тебе…» (1971 р.) за участі Миколайчука, що оповідає історію Лесі Українки. Режисер фільму Микола Мащенко цього року міг би святкувати 95-річний ювілей.

Фільм представлений у відновленій версії. Сканування плівки буде здійснено Довженко-Центром за сприяння та фінансової підтримки ГО «Вільна шпальта», кінофестивалю Миколайчук OPEN та культурно-мистецького центру імені Івана Миколайчука.

Вшанування 100-річчя Сергія Параджанова

Ще однією спеціальною подією стане вшанування 100-річчя режисера Сергія Параджанова та показ фільму «Тіні забутих предків» (1965 р.). Кілька років тому українські кінознавці, за опитуванням Довженко-центру, визнали цю картинку найважливішим українським фільмом всіх часів. Над створенням шедевра працювала група видатних українських культурних діячів: сценарист Іван Чендей, композитор Мирослав Скорик, а оператором став Юрій Іллєнко, також відомий як режисер класичних фільмів українського поетичного кіно.

Іван Миколайчук зіграв у фільмі головну роль, а кохану героя Марічку втілила актриса Лариса Кадочнікова. З того часу, акторка мала звання музи українського поетичного кіно, а у 2024 році вона стане музою третього кінофестивалю Миколайчук OPEN. Традиційно оргкомітет обирає музою фестивалю видатну українську акторку.

Відбір фільмів для участі на фестивалі триває до 20 березня. Подати фільм можна через платформу FilmFreewaу.

Фестиваль відбудеться з 15 до 23 червня за підтримки Чернівецької міської ради. Партнери — Divergent Agency, кіностудія імені Довженка.

Другий кінофестиваль Миколайчук OPEN тривав у Чернівцях з 15 по 20 червня 2023 року. У національному конкурсі перемогла стрічка «Чорнобиль 22» Олексія Родинського. Водночас у міжнародному конкурсі перемогу здобув фільм «Хто ти, Філіппе?» польського режисера Міхала Квечинського.

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» на виїзді переміг команду з Горішніх Плавнів «Гірник-Спорт»
У неділю, 19 травня, футбольна команда «Буковина», граючи на виїзді, здобула перемогу над своїми противниками. Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь «жовто-чорних». Про це пише С4 з посиланням...
Спорт
19.05
16:37
В Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій
Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій комуністичного режиму. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року. Про це повідомляє ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано