«За один штурм втратив більшість друзів»: історія актора Олексія Надкерничного, який звільняв Харківщину

Пошук
UA EN

«За один штурм втратив більшість друзів»: історія актора Олексія Надкерничного, який звільняв Харківщину

Війна
20.06
17:36

Поділись новиною:

Коли почалася повномасштабна війна актор Олексій Надкерничний зрозумів, що грати в театрі більше не зможе і вступив до Збройних сил України. Останнє що він зіграв до війни, це була роль Чіпки в «Трагедії бунту» Панаса Мирного, саме вона змінила світогляд захисника.

Більше про історію колишнього військового — дізнавалися журналісти С4.

Олексій Надкерничний уперше взяв участь у бою за два тижні після того, як потрапив на фронт. Виконував бойові завдання на Донецькому, Луганському, Миколаївському, Херсонському та Кіровоградському напрямках. Брав участь у звільненні Харківщини.

«При Харківській операції найпереломнішим був момент, коли за один штурм я втратив більшість друзів. Це 11 людей. Сам там ледь не загинув, але Бог є на цьому світі. Дозволив мені поки що жити, а хлопці лишилися там назавжди», — розповідає колишній військовослужбовець.

Музика та література рятували Олексія Надкерничного в найскладніші моменти боїв та втрат на фронті.

«Я багато читав віршів хлопцям, навіть сидячи в окопах. Потім шукав інструменти. Я просив, куди ми не заїжджали в село, яке відбивали, просив хлопців: «Бачите десь інструменти, несіть щось зробимо. Й от в одному такому селі в Миколаївській області побратим приносить розвалений акордеон, який я за пару днів повністю відреставрував, зібрав, навіть грав, підіймаючи так бойовий дух, тому що це дійсно працювало там. Потім мені доставили на фронт гітару, яка потім була знищена. Професія актора допомагала забути трішки про те, що навкруги», — каже Олексій Надкерничний.

У 2023 році отримав поранення. Проходив реабілітацію в Чернівцях. Нині знову на сцену театру.

«Таке відчуття, що ніби й не було тих років за плечима, досвіду, майстерності. І після вистави я був щасливим, після того, як закінчилася вистава, коли всі колеги зібралися, я був дійсно щасливий до сліз. Моя сім’я, вони завжди були й будуть для мене тим центром психологічної допомоги, який мене заспокоює, це мої діти, це моя дружина», — ділиться актор.

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію добровольця Юрія Щура, який після поранення на війні повернувся на роботу в цирк.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях ремонтують два водопроводи: на якому етапі роботи
Частина Чернівців у районі вулиці Героїв Майдану залишилась без води через прогнилу трубу. Десять метрів водогону, на якому часто виникали витоки, замінили. Він забезпечував водою жителів центральної...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на вересневу сесію (фоторепортаж)
У четвер, 26 вересня, у ратуші відбулося чергове сесійне засідання Чернівецької міської ради. На порядку денному – майже пів сотні питань. Засідання розпочалося пізніше, аніж планувалося, оскільки в ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано