Як чернівчанин Віталій Москалюк майже 20 років реставрує унікальні і старовинні двері міста: ексклюзив С4

Пошук
UA EN

Як чернівчанин Віталій Москалюк майже 20 років реставрує унікальні і старовинні двері міста: ексклюзив С4

Поділись новиною:

Віталій Москалюк родом з Чернівців. Майже 20 років реставрує унікальні та старовинні двері і вікна, які належать до культурної спадщини Чернівецької громади. 14 дверей на вулицях Лесі Українки, Михайла Грушевського, Елієзера Штейнбарга, Університетській – це роботи, виконані Віталієм.

З чого все почалося – Віталій Москалюк ексклюзивно розповів знімальній групі С4.

Віталій Москалюк раніше займався виготовленням дерев’яних рамок. Згодом почав реставрувати історичні двері та вікна. 

«У Чернівцях постало питання, що немає реставраційних майстерень. У 2006-2008 році в період реставрації вулиці Кобилянської, виникло питання реставрації приміщення, яке належало художнього салону. І на той момент майстрів, які могли це зробити, не знайшлось», – пригадує реставратор.

Тоді Віталій Москалюк вирішив самотужки спробувати відреставрувати власний салон. І з цього все почалося. Нині серед викликів – відсутність достовірної історичної інформації про ті чи інші об’єкти, які потребують реставрації.

«Для мене кожні двері цінні, кожні мають свою родзинку. З останніх [відреставрованих] дверей дуже цікаві на Бандери, 9. Одними з перших були двері на Кобилянської, 2, бо там вдалося перший раз відійти від коричневого кольору. До цього часу це і фотозона і цікавинка в місті. Ще дуже цікаві двері на вулиці Радіщева (тепер С. Костишина – ред.), там двері виявились зовсім не такими, як вони виглядали на початках», – розповідає чоловік.

Для родини Віталія Москалюка реставрація стала сімейним бізнесом. Деревом також займається його брат Володимир, чия дружина спеціалізується на фарбуванні.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що відреставрувати фасад, двері чи браму свого помешкання у Чернівцях можливо за програмою співфінансування, яка передбачає, що частину коштів сплачують співвласники будинку, а решту фінансує міська рада.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Готували підпали на об’єктах «Укрзалізниці»: на Буковині затримали трьох поплічників росії
Служба безпеки України та Нацполіція затримали трьох підпалювачів, які намагалися знищити релейні шафи «Укрзалізниці» на Буковині. Їм тепер загрожує довічне ув’язнення. Про це пише С4 з посиланням...
Війна
17.09
13:07
Стало відомо, хто претендуватиме на посади деканів та директора інституту в Чернівецькому університеті  
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича оприлюднив список кандидатів на посади деканів семи факультетів та директора одного інституту. Про це пише С4 з посиланням на сайт Черніве...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано