Воював на Соледарському напрямку та двічі прощався з життям: історія військового, який після лікування служить в ТЦК

Пошук
UA EN

Воював на Соледарському напрямку та двічі прощався з життям: історія військового, який після лікування служить в ТЦК

Війна
08.03
10:50

Поділись новиною:

Військовий Микола став на захист України з першого дня повномасштабного вторгнення росіян. На фронті отримав поранення, після чого його перевели на службу у Чернівецький обласний ТЦК та СП.

Про це пише С4 з посиланням на службу зв’язків з громадськістю Чернівецького ОТЦК та СП.

Коли росіяни розпочали великий наступ, Микола полишив пекти хліб і став гірським-штурмовиком.

«Ще 23 лютого, в сестри на дні народженні всім казав: “от побачите – завтра я буду воювати”. Вранці наступного дня прокинувся, побачив новини і почав збиратись в ТЦК», – розповідає військовий.

У складі 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади воював здебільшого на Донеччині. На посаді стрільця-санітара зберіг чимало життів побратимів.

«Страшно було не від думки, що загинеш сам, а за того, хто поряд. Коли розмовляєш з товаришем, а за мить прилітає міна і ти вже його латаєш. Коли несеш пацана 20-річного, а він в тебе на очах біліє, втрачає свідомість і не знаєш чи вдасться врятувати», – каже боєць.

Микола хвилювався за подальшу долю кожного пораненого, і після евакуації телефонував командирам, допоки не переконувався, що боєць житиме.

«Перше поранення та контузію отримав в сутичці з “вагнерівцями” на Соледарському напрямку. Мали перехоплення про те, що планують наступ. Ввечері почався потужний мінометний обстріл, ми мали втрати і були відкинуті. По закінченні обстрілу поверталися на позиції, але там вже були кац@пи. Нам вдалось підійти непоміченими і почати бій на своїх умовах, але за рахунок дуже близького контакту мене не оминули кулі: дві прошили рукава, одна потрапила в ложку на плечовій кишені, а третя пошкодила пальці на правій руці», – говорить Микола.

На бушлаті, що на ньому і зараз, видно зашиті сліди від влучань. На тому ж напрямку, знову отримавши поранення, Микола двічі прощався із життям.

«Тоді було дуже гаряче. Кілька днів поспіль нас інтенсивно крили мінометами, градами та артилерією. Тоді від двох куль врятував шолом, а одна влучила в плече. Зрозумівши, що позиція втрачена, скотився у протитанковий рів, без можливості відійти. Чув голоси окупантів, які наближались і прощався з життям вдруге, бо думав – доб’ють», – пригадує військовий.

Після лікування Микола продовжив службу в Чернівецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

«Багатьом людям байдуже до війни, вони не розуміють загрози і того, з чим мають справу хлопці кожного дня знаходячись там. Люди, які сидять по домах, мають розуміти завдяки чому і кому вони можуть собі це дозволити. Я там був недовго через поранення, але воно все мені сниться. Що казати про хлопців, які там сидять два роки. Вони морально і фізично виснажені. Потрібно розуміти, що тих людей треба буде ще якось повернути в суспільство, в мене пішло десь пів року на відносну адаптацію, а я був в окопах лише рік», – наголошує військовослужбовець.

Як і більшість військових, які переведені в ТЦК та СП через отримані поранення, Миколі доводиться проводити оповіщення, нагадуючи громадянам про військовий обов’язок.

«Вражає, коли дехто каже: “а з ким ми воюємо? Це не наша війна”. Так давайте всі хлопці складуть зброю і підуть по домівках, якщо війни немає. Поїдьте на фронт, хоча б на третю лінію і побачите з ким ми воюємо, подивитеся на знищені міста, села. Ми в перший день йшли на війну, щоб такого не було в нас дома і від того сумно, що повертаючись ми чуємо, що люди не знають, для чого і проти кого ми там боремося», – додає Микола.

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію військового Василя, який після реабілітації служить в Чернівецькому ТЦК.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У бюджеті Чернівецької громади на оздоровлення дітей заклали 8,5 млн грн: хто може отримати путівки
Учні з Чернівецької громади, які належать до пільгових категорій населення, матимуть змогу цьогоріч безкоштовно відпочити у таборах. На це у бюджет заклали 8,5 мільйонів гривень. Про це під час пр...
У Чернівцях вуличне освітлення 8 травня працюватиме тільки на центральних вулицях
Через з масовані ракетно-дронові удари по об'єктах енергогенерації країни вуличне освітлення 8 травня у Чернівцях працюватиме тільки на центральних вулицях міста. Про це пише С4 з посиланням на Че...
Війна
08.05
14:30
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано