Виставку малярства на склі «Крихкий відблиск минулого» відкрили в Чернівцях (фоторепортаж)

Пошук
UA EN

Виставку малярства на склі «Крихкий відблиск минулого» відкрили в Чернівцях (фоторепортаж)

Культура
11.06
17:51

Поділись новиною:

Виставку картин, зображених на склі, з приватної колекції Юрія Миська, що отримала назву «Крихкий відблиск минулого» презентували в Чернівецькому обласному художньому музеї. Ці картини належать до жанру «Наївний примітивізм», а сюжети — з народної, побутової та релігійної тематики.

«Картина на склі писалася малярами з народу, які не мали спеціальної художньої освіти. Тим не менш, це потужна галузь мистецтва. У 20-х роках вона починає розвиватися. Далі іде повоєнний період. Сплеск розвитку припадає на 50-ті, 70-ті роки, а на сьогодні ця галузь мистецтва не така популярна, як у минулому столітті, але поодинокі митці все ж є» — розповіла кураторка виставки, завідувачка відділу науково-освітньої роботи музею Лариса Курущак.

Окремої уваги заслуговують ікони, представлені на виставці.

«Більшість цих ікон зберігалися в буковинських селах і знайдені в передгір’ї. І це пояснюється тим, що скло не псується від вологи, на відміну від дерев’яних ікон, які із часом нищилися. А ці ікони зберігали свою яскравість протягом тривалого часу. Зібравши їх разом Юрій Михайлович зробив унікальну роботу», — зазначив на презентації виставки археолог, доктор історичних наук, професор Сергій Пивоваров.

Як розповів автор колекції Юрій Мисько, колекціонуванням він захопився ще із шостого класу школи, коли його класний керівник подарував йому старовинну монету. Відтак, після закінчення навчання в ЧНУ захопився колекціонуванням ширше. Зібраних ним експонатів вистачить на чимало цікавих і різнобічних експозицій. У Чернівецькому обласному художньому музеї це вже друга виставка колекціонера.

Фоторепортаж: Тарас Піц

Раніше ми писали, що у Чернівцях презентували роман «Син блудного сина» Соми Морґенштерна.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано