Віряни відзначають віднайдення голови Іоанна Предтечі: традиції і заборони цього дня

Пошук
UA EN

Віряни відзначають віднайдення голови Іоанна Предтечі: традиції і заборони цього дня

Поділись новиною:

У суботу, 24 лютого, за новим церковним календарем християни відзначають перше і друге віднайдення голови Іоанна Предтечі. У зв’язку із цим віряни мають чимало традицій та народних прикмет.

Про це пише С4 з посиланням на «ТСН».

За переказами, Іоанн Предтеча був обезголовлений через підступи іудейської царівни Іродіади та її дочки Саломеї. Після усікновення тіло пророка було поховане його учнями у самарійському місті Севастії. Голову ж приховала Іродіада в безчесному місці. Її забрала благочестива Іоанна, яка була дружиною царського урядника Худзи й поховала в посудині на горі Оливній, яка належала до маєтку Ірода. Через багато років цей маєток перейшов у володіння благочестивому Інокентію, який вирішив побудувати там церкву. Під час будівництва була знайдена посудина з головою. Зберігав Інокентій її з великим благоговінням. Але перед смертю вирішив заховати на тому ж місці, адже боявся, що голову осквернять язичники.

За часів правління рівноапостольного царя Костянтина Великого почала процвітати християнська віра. Якось двом ченцям, які прийшли поклонитися святим місцям в Єрусалимі, явився сам Іоанн Хреститель. Він відкрив їм місце перебування своєї чесної голови. Ченці знайшли святиню, поклали її у мішок і пішли до себе додому. Дорогою зустріли незнайомого гончара і дали нести важливу ношу. Гончар не знав, що несе, але вночі явився до нього Предтеча і попросив втікати від ледачих ченців. Він сховався він ченців і зберігав голову Іоанна в себе вдома з усіма почестями. Перед смертю запечатав посудину і віддав своїй сестрі.

Згодом володарем святині став священник Євстафій, який був заражений арійською єрессю. Він змушений був втікати, коли відкрилося його блюзнірство. Голову він закопав в печері, думаючи, що повернеться за нею. Але на місці печери виник монастир. Благочестиві монахи побудували його. 452 року архімадриду Маркелу явився Іоанн Хреститель і розповів, де шукати його голову. Так відбулося друге віднайдення. Святиню перенесли до Емесси, а потім і до Константинополя.

Народні традиції й прикмети

У народі цей день називали «Набуття» або «День птахів». Вся справа в тому, що птахи цього дня починають вити гнізда.

Серед наших предків також існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода вказує на те, яким буде квітень;
  • вітряно на вулиці — чекайте на швидке потепління;
  • на деревах вже з’явилися бруньки — літом буде спекотно.

Що заборонено робити

  • Краще не починати нові справи, тому що вони не принесуть бажаного результату.
  • Не рекомендовано працювати в полі, а жінкам шити чи в’язати.

День ангела

Свої іменини 24 лютого відзначають: Іларіон, Іван.

Талісманом людини, народженої 9 березня, є нефрит. Напівдорогоцінний камінь, який відрізняється яскравим зеленим відтінком. Найбільш популярним був у країнах Сходу. Здавна вірили, що нефрит — камінь безсмертя і панацея від всіх хвороб. Його не лише носили на собі як прикрасу, але й перемелювали в порошок і приймали як ліки.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано