Військові зможуть отримувати деякі види протезів швидше

Пошук
UA EN

Військові зможуть отримувати деякі види протезів швидше

Поділись новиною:

Починаючи з 10 травня, військовослужбовці зможуть оперативніше отримувати профінансовані державою високофункціональні протези та ортези, зокрема протези верхньої кінцівки з зовнішнім джерелом енергії та протези нижньої кінцівки підвищеної функціональності. 

Таке рішення ухвалив уряд, пише С4 з посиланням на Міністерство соціальної політики України.

Вказується, що раніше учасники бойових дій могли отримувати такі протези лише після того, як закінчувався строк експлуатації первинного протезу, а це зазвичай займало три роки. 

Нові зміни дозволяють Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю оплатити новий, більш технологічно складний і більш дороговартісний протез вже через рік після первинного протезування, якщо такий протез має інші функціональні характеристики. 

«Наприклад, на етапі первинного протезування захисник з ампутованою ногою на рівні стегна отримав якісний протез із гідравлічним колінним вузлом. Лікар може рекомендувати йому більш інноваційний протез із мікропроцесорним (електричним) колінним вузлом, який працює за іншим принципом і може сприяти більш природній ході та легшому доланню сходів», – пояснюють в Міністерстві.

Проте захисники не зможуть отримувати одразу такі протези. За словами радниці міністра соцполітики Олени Кульчицької, під час первинного протезування людина пристосовується до протеза і навчається користуватися ним. І тільки коли кукса вже сформована, а людина опанувала навички користування протезом, є сенс встановлювати більш високофункціональний протез.

Водночас, як зазначив генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Віталій Музиченко, після спілкування з учасниками бойових дій, з ветеранськими організаціями та протезними підприємствами виникла потреба переглянути порядок надання таких протезів тим, хто користується первинним протезом вже 12 місяців.

Відтак, уряду запропонували зняти цей бар’єр й нині своїм рішенням Кабінет Міністрів дозволив оперативніше забезпечувати більш функціональні протези захисникам, не чекаючи закінчення строку експлуатації першого протезу.

Як повідомлялося раніше, у Чернівецькому обласному стоматологічному центрі військовим надають безкоштовні послуги із протезування зубів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Понад 10 тисяч споживачів на Буковині перебувають без світла через погіршення погоди
Мешканці Путильської дільниці через грозу і штормовий вітер залишилися без світла. На високовольтній лінії ПЛ-35 кВ Путила – Усть-Путила сталося аварійне вимкнення. Про це пише С4 з посиланням на ...
Футбольний клуб «Буковина» на виїзді переміг команду з Горішніх Плавнів «Гірник-Спорт»
У неділю, 19 травня, футбольна команда «Буковина», граючи на виїзді, здобула перемогу над своїми противниками. Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь «жовто-чорних». Про це пише С4 з посиланням...
Спорт
19.05
16:37
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано