«Відбувається зомбування різними методами»: єпископ Феогност розповів, що стримує румуномовні громади від переходу до ПЦУ

Пошук
UA EN

«Відбувається зомбування різними методами»: єпископ Феогност розповів, що стримує румуномовні громади від переходу до ПЦУ

Культура
07.05
14:07

Поділись новиною:

У Чернівецькій області наразі ще немає жодної румуномовної парафії, яка перейшла до Православної церкви України. Стримує людей декілька факторів, серед яких залякування парафіян і їх зомбування.

Про це в ефірі програми «Що коїться» на телеканалі C4 сказав очільник Чернівецько-Буковинської єпархії ПЦУ єпископ Феогност.

За його словами, у Чернівецькій області є декілька румуномовних громад, церкви в яких підпорядковані УПЦ. Для них після надання Православній церкві України томосу про автокефалію, створили Румунський вікаріат.

«Ми спілкуємося, проводимо різні роз’яснювальні заходи, на які запрошуємо громади, духовенство, щоб вони доєдналися до ПЦУ в прямому підпорядкуванні митрополита Епіфанія зі збереженням всіх традицій і богослужбової мови», – говорить єпископ.

Так, спілкуючись з людьми, представники ПЦУ дізналися про те, що парафії не переходять в підпорядкування української церкви через те, що бояться.

«Наприклад, місцеві олігархи, тримаючи на роботі людей, можуть повпливати на те, щоб позбутися їх. Це є правда, і ми повинні про це говорити і знати», – зауважив священнослужитель.

Ще однією причиною, що стримує румуномовні громади від переходу до ПЦУ, зі слів Феогноста, є залякування людей силою.

«Люди питають, яку ми надамо їм безпеку, якщо перейдуть. Ті місцеві “божки” можуть розбити вікна в хаті, спалити машини, побити. Тобто залякують силою і люди вважають себе незахищеними. Ми таким людям говоримо: “Не бійтеся, Христос з нами”. А хто проти Бога? Був такий ангел, який виступив проти Бога і був скинутий з неба на землю. Господь завжди переможець, і він не може бути наруганий», – стверджує єпископ Феогност.

Очільник Чернівецько-Буковинської єпархії вважає, що перехід румуномовних громад до ПЦУ є питанням часу й вірить у те, що у багатьох парафіян проявиться свідомість.

«Люди в період війни бачать, хто є хто: яка церква з народом, а яка використовує підступні дії під виглядом церкви. Це насправді зомбування різними методами», – каже священнослужитель.

Феогност додав, що наразі на Буковині немає жодної румуномовної парафії, яка би офіційно перейшла до Православної церкви України. Утім, каже єпископ, деякі з них заявляють про готовність змінити канонічне підпорядкування.

«Наша церква приймає всіх, двері нашої церкви відкриті. Ми радо приймаємо і зустрічаємо. Немає більшої радості, ніж коли до нас приходять і хочуть разом з нами розбудовувати як державу Україну, так і українську помісну православну церкву», – підсумував очільник Чернівецько-Буковинської єпархії.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що парафіяни храму Різдва Пресвятої Богородиці села Чорногузи Вижницького району проголосувала за перехід до ПЦУ.

Матеріал підготувала студентка другого курсу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Валерія-Юлія Руснак

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Футбольний клуб «Буковина» на виїзді переміг команду з Горішніх Плавнів «Гірник-Спорт»
У неділю, 19 травня, футбольна команда «Буковина», граючи на виїзді, здобула перемогу над своїми противниками. Матч закінчився з рахунком 3:2 на користь «жовто-чорних». Про це пише С4 з посиланням...
Спорт
19.05
16:37
В Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій
Щороку, третьої неділі травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій комуністичного режиму. Пам’ятна дата встановлена Указом Президента від 21 травня 2007 року. Про це повідомляє ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано