Від сьогодні в Україні почав діяти візовий режим з росією

Пошук
UA EN

Від сьогодні в Україні почав діяти візовий режим з росією

Політика
01.07
10:15

Поділись новиною:

З 1 липня в Україні почав діяти візовий режим для громадян рф. Нагадаємо, два тижні тому таке рішення схвалив уряд з подачі президента Володимира Зеленського.

Україна поступово ускладнювала в’їзд росіянам від моменту анексії Криму та початку війни на Донбасі у 2014 році.

Спочатку, замість внутрішнього почали вимагати закордонний паспорт, росіянам влаштовували ретельні перевірки на кордоні. Але запровадити візовий режим в Україні вирішили після повномасштабного вторгнення.

І от, 17 червня уряд з подачі президента скасував дію міжурядової угоди ще від 1997 року про безвізовий режим, а також призупинив дію угоди від 2011 року про спрощений рух у прикордонних областях росії та України, пише ВВС News Україна

Відтепер громадянам росії для законного в’їзду до України потрібно пройти дуже непростий шлях.

Де і як отримати візу?

«Остаточно розриваємо будь-які зв’язки з Росією. Задля протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави», – так аргументував запровадження віз керівник уряду Денис Шмигаль 17 червня.

На підготовку було два тижні, тож деталі початку роботи візового режиму узгоджували на ходу.

«МЗС з самого початку повномасштабної війни виступало за візовий режим з РФ. Ми готові імплементувати рішення з 1 липня, технічні можливості у нас є», – запевнив ВВС News Україна речник МЗС Олег Ніколенко.

Проте українське посольство та консульства в росії з початком вторгнення не працюють. Тож МЗС за кілька днів після рішення уряду вказало, що російські громадяни в самій росії за українськими візами зможуть звертатися до центрів зовнішнього постачальника послуг.

Зараз Україна визначила такою компанією міжнародного оператора VFS Global, яка має приймати документи у восьми російських містах. Це Москва, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Калінінград, Казань, Новосибірськ, Ростов-на-Дону та Самара.

Проте така процедура не буде працювати, адже VFS Global через війну закрила роботу своїх візових центрів у росії ще 16 березня. Коли відкриє – невідомо.

В МЗС України знають про цю ситуацію.

«Ми говорили з цією компанією, яка займається візами. Як тільки вона матиме можливості функціонувати, то займатиметься цими питаннями. Коли буде можливість, то на території Росії буде працювати подача документів через цього незалежного зовнішнього постачальника послуг», – пояснив ситуацію Ніколенко.

Ще один – наразі єдиний – шлях для росіян отримати візу потребує виїзду за кордон.

«Громадяни РФ, які перебувають на території третіх країн, для оформлення українських віз можуть звертатися до закордонних дипломатичних установ України в цих країнах», – анонсували в МЗС.

Тобто росіяни для отримання української візи мають виїхати, до прикладу, в Естонію, Польщу, Молдову чи ще якусь країну. І там податись на візу.

У візовому відділі консульської служби МЗС розповіли ВВС, що отримувати візи в українських посольствах в інших країнах росіяни зможуть на загальних підставах зі звичайним пакетом документів.

Із звичною вартістю консульських послуг – 65 доларів.

Видавати мають стандартні типи віз – транзитні «В», короткострокові «С» та довгострокові «D».

Транзитні дозволяють бути в України 5 днів, короткострокові – 90 днів протягом пів року (може бути один в’їзд чи багато в’їздів), а також довгострокові для майбутнього оформлення дозволу на проживання.

Читайте також:

У Чернівцях на декількох локаціях проведуть весняну толоку: чернівчан закликали доєднатися
У суботу, 20 квітня, у Чернівцях за кількома адресами будуть прибирати захаращені локації. До цього запрошують доєднатися й чернівчан. Про це повідомили в департаменті інфраструктури та благоустро...
У Чернівцях вперше за понад 60 років температура 14 квітня сягнула рекордних позначок
У неділю, 14 квітня, у Чернівцях зафіксували черговий температурний рекорд. Про це пише С4 з посиланням на Чернівецький обласний центр з гідрометеорології. Фото: Тарас Піц Так, у неділю макс...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано