Від початку року на скарлатину захворіли 166 чернівчан: якими можуть бути симптоми та наслідки недуги

Пошук
UA EN

Від початку року на скарлатину захворіли 166 чернівчан: якими можуть бути симптоми та наслідки недуги

Здоров'я
29.05
14:47

Поділись новиною:

Цьогоріч на скарлатину захворіли 166 чернівчан, серед них одна доросла людина, решта — діти. Наслідками цієї недуги можуть бути проблеми із серцем, ураження нервової системи та навіть кома.

Якими є симптоми та наслідки цього захворювання — дізнавалися журналісти С4.

Щороку на Буковині фіксують випадки скарлатини в дітей шкільного віку. За даними епідеміологів, найбільше малеча хворіє в травні та влітку, адже це період розпалу інфекційних захворювань. Скарлатина передається повітряно-крапельним шляхом, тому швидко поширюється серед дітей.

У 2024 році десятеро дітей пролікувалися в Чернівецькій обласній дитячій клінічній лікарні. Нині в медичному закладі перебуває троє дітей 6, 7 та 9 років.

«Зазвичай діти з такою інфекцією лікуються протягом 10 днів, вони отримують антибактеріальну терапію, інфузійну терапію та симптоматичне лікування. Близько тижня тому вони потрапили до нас», — каже завідувачка інфекційного відділення №2 Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні Лариса Гук.

Сильний біль у горлі, температура до 39 градусів, висип на тілі — це основні симптоми скарлатини. Здебільшого в дітей захворювання перебігає середньої важкості. Якщо не звернутися вчасно до лікаря, можуть виникнути ускладнення.

«Вона (скарлатина — ред.) несе доволі важкі ускладнення: як зміни з боку серця, так і з боку нирок. Була одна дитина, яка перенесла стрептококову інфекцію, який є збудником скарлатини. Стрептокок групи Б перебігав у тої дитини у важкому стані. Вона перебувала у відділенні інтенсивної терапії в комі й на штучній вентиляції легень», — розповідає Лариса Гук.

Часто батьки побоюються наслідків інфекційних хвороб, особливо негативного впливу на репродуктивну систему в хлопців.

«Немає градації. У хлопчиків і в дівчаток захворювання може перебігати як у важкому стані, так і в середньому. Ускладнення можуть бути так само як у дівчат, так і хлопчиків, це залежить від початку лікування», — говорить завідувачка інфекційного відділення.

У 2024 році рівень захворюваності на скарлатину в Чернівецькій області нижчий, ніж торік.

«Випадки більше реєструються в місті Чернівці, як торік, так і зараз. За п’ять місяців 2024 року зареєстровано 166 випадків скарлатини в місті Чернівці, минулого року було 190 випадків. Випадки переважно реєструються в дітей віком від 5 до 9 років, також хворіють діти від 1 до 4 років. Є цьогоріч один випадок зареєстрований у дорослої людини», — зазначає генеральна директорка «Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб» Наталія Гопко.

Вакцини від скарлатини немає. Щоб вберегтися від хвороби, епідеміологи радять уникати контакти з хворими на цю недугу, часто провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі та мити руки після вулиці та перед їжею.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Чернівецькій області зростає захворюваність на кашлюк серед дітей.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

В обласному департаменті освіти зробили заяву щодо початку навчання у школах Буковини
Причин виходу дітей на навчання 19 серпня наразі у Чернівецькій області немає. Дату початку навчального року може визначити лише Кабінет Міністрів України. Про це повідомила директорка департамент...
У Чернівцях благодійним концертом «Сила духу» вшанували пам’ять Романа Шухевича (фото)
У парку імені Шевченка в Чернівцях відбувся благодійний концерт до річниці від дня народження Романа Шухевича. На концерті збирали гроші для працівників парку, які зараз служать у ЗСУ. ...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано