Вибори ректора Чернівецького університету: хто змагається за посаду та якими будуть їхні перші рішення

Пошук
UA EN

Вибори ректора Чернівецького університету: хто змагається за посаду та якими будуть їхні перші рішення

Поділись новиною:

У середу, 15 травня, відбудуться вибори ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У нинішнього ректора Романа Петришина завершується контракт у червні. Він обіймає цю посаду з 2019 року. Згідно з законом України «Про вищу освіту», Петришин міг би вдруге подаватися на посаду ректора, втім не зробив цього.

Четверо кандидатів змагатимуться за посаду ректора ЧНУ. Чому вони подали свої кандидатури та якими будуть їхні перші рішення – запитали журналісти С4 у всіх чотирьох кандидатів.

Руслан Білоскурський – декан економічного факультету. На посаді ректора планує залучати бізнес-партнерів для реалізації різних проєктів, посилити вивчення іноземних мов, аби випускники ЧНУ були конкурентоспроможними на міжнародному економічному ринку праці.

«Перші кроки – це про підготовку до вступної кампанії, підготовку до зимового сезону і для того, щоб забезпечити з осені навчальний процес. Якщо говорити про ті кроки, які пов’язані з трансформаціями, то насамперед це цифрова трансформація: не лише отримати знання, навички та диплом, а мати добру можливість для реалізації свого творчого, спортивного, наукового потенціалу», – говорить Руслан Білоскурський.

Ольга Мартинюк – декан факультету математики та інформатики. На посаді ректора основну увагу планує приділити якісній підготовці кваліфікованих фахівців.

«Вважаю за необхідне створити в університеті такий структурний підрозділ, який би містив кілька фахівців, які постійно супроводжували б, скажімо так, внесення змін до освітніх програм, підписання додаткових угод – це впровадження дуальної освіти, подвійних дипломів. Також у планах облаштування студентських  просторів, оснащення кожної аудиторії, аби було зручно як викладати, так і сприймати інформацію», – каже Ольга Мартинюк.

Проректор університету з наукової роботи Андрій Саміла на посаді керівника ЧНУ планує активізувати дослідницьку діяльність.

«Першими кроками, звичайно, буде формування нової команди. Я б розділив ці завдання на дві частини. Перша частина – це консервативні, внутрішньоуніверситетські клопоти: вступна кампанія, підготовка до нового навчального року, підготовка до опалювального сезону. Друга частина – інноваційні проєкти. Ті, які у нас є, вони є дуже вдалими. Відкривається низка можливостей для студентів, молодих вчених і співробітників університету в контексті стажувань міжнародних, програм мобільності, грантових заявок», – коментує Андрій Саміла.

Декан географічного факультету Мирослав Заячук вбачає ЧНУ простором новаторства, академічних свобод та критично-дискусійного спілкування.

«Є можливість об’єднати максимум зусиль і студентства, і викладацького складу, і допоміжного персоналу для того, щоб в єдності довести, що ми гідні дати потужні відповіді на ті виклики, які сьогодні стоять перед університетом. Це насамперед збереження кадрового потенціалу, розвиток освітнього процесу, розвиток міжнародної співпраці та грантових пропозицій», – додає Мирослав Заячук.

З програмами кандидатів можна ознайомитись на сайті університету. На виборах голосуватимуть майже 1500 людей, серед яких науковці, викладачі ЧНУ, частина студентів та допоміжний персонал.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано