В Україні знову подорожчала цибуля: чи варто очікувати зниження ціни

Пошук
UA EN

В Україні знову подорожчала цибуля: чи варто очікувати зниження ціни

Поділись новиною:

За останній місяць в Україні суттєво зросли ціни на цибулю. Зокрема, це зумовлено її високим попитом на тлі скорочення пропозиції цієї продукції на ринку.

Про це пише С4 із посиланням на аналітиків EastFruit.

Фахівці зазначають, що за останні три тижні оптові ціни на цибулю в Україні відновили своє зростання і до сьогодні досягли абсолютного історичного рекорду й у місцевій валюті, і в доларах США: 48 грн і $1,31 долара відповідно.

Попередній рекорд оптової ціни на цибулю для України був встановлений 5 травня 2019 року і становив 33 грн/кг або $1,15 долара США відповідно за курсом на цей день.

Аналітики проєкту додають, що нині в країнах Центральної Азії, насамперед у Таджикистані, проблема протилежна — надлишок пропозиції цибулі. Там цибулю нового врожаю вже можна купити навіть по 0,18 долара США за кг, тобто в 7 разів дешевше, ніж в Україні.

«Зараз в Україні місцевої цибулі ріпчастої практично не залишилося. Імпорт із країн ЄС цибулі врожаю 2022 року пропонується за цінами $1,20–1,40/кг, і цього тижня ціни зросли. У самому ЄС ціни на торішню цибулю ріпчасту теж зростають. Приміром, цього тижня ціни в Польщі досягли $0,85–1,04/кг», — говорить експерт незалежної аналітичної компанії «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Євген Кузін.

Він також зауважує, що зростання поставок більш якісної цибулі з країн Центральної Азії та Туреччини, що стабілізує ситуацію варто очікувати протягом найближчих 10 днів.

Водночас міжнародний консультант ФАО Федір Рибалко каже: «В Україну в травні вже надійшли партії цибулі з країн Центральної Азії, а саме з Киргизстану, Казахстану та Узбекистану. З Таджикистану, поки що поставок не було. Також трейдери активно імпортували цибулю з Азербайджану. Можливо, найближчим часом надійдуть перші партії ранньої цибулі з Туреччини, звідки логістика набагато менш витратна».

Окрім цього, Рибалко прогнозує, що зниження оптових цін на цибулю очікується орєнтовно з 15 червня, коли в південних регіонах України та Молдови почнуть прибирати ранню цибулю.

Раніше ми писали, що в Україні продовжать виплату житлових субсидій на неопалювальний сезон для більшості домогосподарств.

Читайте також:

Стало відомо, хто претендуватиме на посади деканів та директора інституту в Чернівецькому університеті  
Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича оприлюднив список кандидатів на посади деканів семи факультетів та директора одного інституту. Про це пише С4 з посиланням на сайт Черніве...
Благодійний ярмарок, козацька кухня, майстер-класи й екскурсія: як відзначили річницю заснування Садгори (фоторепортаж)
У Чернівцях відзначили 253 річницю з дня заснування Садгори. Благодійний захід на підтримку ЗСУ відбувся у сквері на вулиці Івана Підкови. Зокрема, усі охочі мали змогу взяти участь у тематичній е...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано