В Україні змінили правила вступу на аспірантуру та вдвічі збільшили кількість бюджетних місць

Пошук
UA EN

В Україні змінили правила вступу на аспірантуру та вдвічі збільшили кількість бюджетних місць

Поділись новиною:

Через збільшення кількості чоловіків призовного віку, які хочуть отримати відстрочку завдяки здобуттю другої чи третьої вищої освіти, в Україні змінили правила вступу на аспірантуру.

Про це пише С4 з посиланням на міністра освіти і науки України Оксена Лісового.

За його словами, до початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру  вступали близько 7-8 тисяч людей. Цьогоріч на вступні іспити зареєструвалася 91 561 особа призовного віку.

«Рекорд всіх рекордів. Звісно, мені б хотілося, щоб одного дня наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки у цьому напрямку. Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці», – зазначив Лісовий.

Відтак Міністерство освіти і науки змінило правила вступу на аспірантуру у 2024.

Що змінилося

Вступники для вступу повинні скласти ЄВІ (Єдиний вступний іспит), який складається з двох частин: іноземної мови та ТЗНК.

«Прохідний бал в частині ТЗНК — 160. І ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи. Іноземна мова складається і є обовʼязковою для вступу до магістратури, але НЕ обовʼязковою для допуску до вступу до аспірантури. Однак зріз знань та загальний рівень побачимо та проаналізуємо», – пояснив міністр.

Також, каже Лісовий, вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку. Водночас, щоб не відрізати можливість вступу вмотивованих абітурієнтів, МОН збільшило  кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000.

Раніше ми писали про те, що Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича увійшов до п’ятнадцятки найкращих вищих навчальних закладів України у 2024 році.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Хотів купатися: на Буковині у Дністрі зник 37-річний чоловік (оновлено)
Рятувальники шукають у Дністрі 37-річного чоловіка, який учора пірнув у воду і зник безвісти. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій облас...
Депутати Чернівецької міської ради провели червневе засідання: які рішення ухвалили (фото)
У четвер, 27 червня, депутати міської ради Чернівців зібралися на чергове засідання. На порядку денному – майже 40 питань. С4 розповідає, які важливі рішення вже встигли розглянути та ухвалити деп...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано