В Україні можуть ввести покарання за плагіат та використання штучного інтелекту в закладах освіти

Пошук
UA EN

В Україні можуть ввести покарання за плагіат та використання штучного інтелекту в закладах освіти

Поділись новиною:

Верховна Рада України у першому читанні схвалила законопроєкт про академічну доброчесність, який передбачає покарання здобувачів освіти, науковців та викладачів за використання штучного інтелекту та плагіату в роботах.

Як розповіла журналістам С4 юристка Яна Кудрян, у разі підписання закон буде поширюватися на людей віком від 14 років.

«Це ті, хто здобуває неповну вищу освіту, також повну вищу освіту. Для того, щоби бути вступником, керівник установи або створена спеціалізована комісія буде перевіряти тексти», – говорить юристка.

За її словами, здобувачів докторського ступеня можуть позбавляти права здобувати науковий ступінь та претендувати посаду на один рік. Членів вчених рад звільнятимуть, а студентів – відраховуватимуть.

Викладачка кафедри журналістики Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Лілія Шутяк каже, що один з інструментів штучного інтелекту ChatGPT, який став популярним серед здобувачів за останній рік, іноді корисний для покращення навчального процесу, та часто студенти ним зловживають.

«Є дуже багато недобросовісних студентів, які використовують такі новітні технології, для того, щоби писати свої журналістські матеріали, наукові роботи, реферати, творчі завдання із використання ChatGPT, натомість вони мали б це робити своїми зусиллями. ChatGPT пише такою мовою нелюдською. Насправді якщо уважно вчитатись в тексти, це можна дуже легко помітити. Є дуже багато зарозумілих слів, фраз, термінології, яку ми не використовуємо в житті. Коли ти читаєш такі складні синтаксичні конструкції, то одразу видно, що це писала не людина», – зауважує Лілія Шутяк.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Верховна Рада прийняла закон, який закріплює статус англійської мови в Україні.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано