У двох чернівецьких парках з’явилися компостери для органічних відходів: як ними правильно користуватися

Пошук
UA EN

У двох чернівецьких парках з’явилися компостери для органічних відходів: як ними правильно користуватися

Поділись новиною:

У червні у парках Шевченка та Жовтневий у Чернівцях встановили дерев’яні компостери для сортування органічних відходів. Сюди люди приносять рештки овочів та фруктів.

Як користуватися компостерами та що відбувається далі з органічним сміттям, розповів журналістам С4 екоактивіст Іван Каражбей.

Ініціювали встановлення компостерів на території парків екоактивісти, щоб привернути увагу чернівчан до культури поводження з органічними відходами.

Іван Каражбей пояснює, що компостери використовують для того, щоб переробляти органічні відходи рослинного походження в компост, замість того, щоб органіка потрапляла на сміттєзвалище.

«Органіка забруднює інші відходи, які можна сортувати та переробити. Плюс вона утворює парниковий вибухонебезпечний газ метан та інші небезпечні речовини. Використовуючи компостування, можна відсортовувати органіку від іншого сміття, тобто на місці переробляєте, не витрачаючи кошти на сортування, а потім можете використовувати це як добриво для рослин», – говорить екоактивіст.

Основним правилом при користуванні компостером, каже Іван Каражбей, – це дотримання співвідношення зеленої і коричневої органіки.

«Якщо завалити весь компостер шкіркою від овочів і фруктів, то ясно, що це буде заволого, відходи можуть забродити, тому туди підмішується коричнева органіка: листя і суха трава, якісь квіти – вони якраз забирають зайву вологу», – роз’яснює Іван Каражбей.

За компостерами у парку Шевченка та Жовтневий доглядає «Трест зеленого господарства». Утворене з органічних відходів добриво можна використовувати для підживлення клумб, рослин в горщиках, ділянок навколо дерев, а також створювати звичайні або високі грядки для вирощування зелені та овочів.

Раніше ми писали про те, що у Чернівцях презентували проєкт реконструкції полігону «Чорнівка». Там планують збудувати завод, де перероблюватимуть побутові відходи.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях благодійним концертом «Сила духу» вшанували пам’ять Романа Шухевича (фото)
У парку імені Шевченка в Чернівцях відбувся благодійний концерт до річниці від дня народження Романа Шухевича. На концерті збирали гроші для працівників парку, які зараз служать у ЗСУ. ...
Міський голова Роман Клічук провів щомісячну пресконференцію: головні заяви (фоторепортаж)
У четвер, 4 липня, міський голова Чернівців провів щомісячну пресконференцію із журналістами, на якій підбив підсумки роботи міста за червень. Про що говорили — розповідає С4. Зокрема, мер заз...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано