У черзі на безоплатне протезування суглобів Чернівцях перебуває понад 200 людей: на скількох пацієнтів передбачене фінансування

Пошук
UA EN

У черзі на безоплатне протезування суглобів Чернівцях перебуває понад 200 людей: на скількох пацієнтів передбачене фінансування

Здоров'я
15.07
17:51

Поділись новиною:

У Чернівцях на базі Центральної міської клінічної лікарні вже рік діє програма безоплатного протезування суглобів. За цей період медикам вдалося замінити понад 110 суглобів. Скористатися програмою можуть мешканці Чернівецької громади, які належать до пільгових категорій населення. Нині у черзі на заміну суглобів перебуває понад 200 людей, проте фінансування у цьому році передбачене лише для близько 80 пацієнтів.

Про це в ефірі програми «Що коїться» на телеканалі С4 повідомила очільниця управління охорони здоровʼя Чернівецької міської ради Наталія Калмикова.

За її словами, заміну проводять безоплатно: вартість операції покриває співпраця з НСЗУ, а суглоби закуповують за кошти міського бюджету – на це у 2024-му, як і торік, передбачили 4 млн грн.

«Коштів, які передбачені з бюджету цього року, сподіваюсь, що вистачить на протезування 83-84 людей. Наразі у черзі на операції перебуває понад 200 людей. Бачимо, що є потреба (в заміні суглобів – ред.), тому плануємо продовжувати програму», – зазначила Калмикова.

Як працює програма

Наталія Калмикова пояснює: ті, хто має потребу скористатися програмою, повинні звернутися до свого сімейного лікаря чи лікаря-терапевта. Вони формують список, який надають у Центральну міську клінічну лікарню. Тут спеціальна комісія відбирає людей за потребами: терміновістю, специфікою оперативного втручання тощо.

Завідувач міського центру ортопедії та травматології Дмитро Кваснюк каже, що заміна суглобів є однією з найбільш ефективних операцій при остеоартрозах.

Нагадаємо, раніше ми

«Ми проводимо ці операції досить часто. Така операція дозволяє ґрунтовно позбавитись болю і при цьому зберегти достатній об’єм рухів і повернутися до звичайного режиму активностей», – зауважив Кваснюк.

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію буковинського військового Віталія Олійника, який скористався програмою безоплатного протезування суглобів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях розповіли про черговий фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» і представили нову виставу (фото)
У Драмтеатрі Кобилянської відбулася пресконференція з нагоди 16 фестивалю комедії «Золоті оплески Буковини», що відбуватиметься в Чернівцях із 23 по 27 жовтня. «Ми дуже пережив...
У Чернівцях з 18 жовтня почнуть опалювати житлові будинки
Чернівецька міська рада вирішила почати опалювальний сезон для населення з 18 жовтня. Про це повідомив заступник міського голови Василь Зазуляк, пише С4. За його словами, рішення ухвалили н...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано