У Чернівцях помер відомий науковець і колишній проректор університету Михайло Свердан

Пошук
UA EN

У Чернівцях помер відомий науковець і колишній проректор університету Михайло Свердан

Поділись новиною:

На 84-му році життя помер науковець, доктор фізико-математичних наук і професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Михайло Свердан.

Про це пише С4 з посиланням на сайт Чернівецького університету.

Михайло Леонович народився 18 січня 1940 року в прикарпатському містечку Перегінськ Рожнятівського району. У 1963 році він закінчив фізико-математичний факультет Чернівецького університету, після чого став асистентом кафедри прикладної математики і механіки, а пізніше – математичного аналізу.  

У 1972 р. Михайло Свердан захистив кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук. У 1976 р. йому присвоїли вчене звання доцента. 

«Уміле поєднання таланту Михайла Леоновича як викладача і науковця з адміністративними здібностями зумовили його успішну діяльність на різних посадах: декана економічного факультету, заступника декана математичного факультету, заступника проректора з навчально-методичної роботи, проректора з навчально-виховної роботи», – йдеться у повідомленні. 

У 1997 р. Михайло Леонович захистив докторську дисертацію і наступного року отримав вчене звання професора. Його науковий доробок, а це майже 100 праць, стосується стійкості динамічних систем з фелерівськими та марковськими параметрами та марківським ланцюгом у перемиканнях за часом, актуальних питань аналізу стійкості імпульсних систем з марковськими перемиканнями.

З 1999 р. упродовж п’яти років Михайло Свердан ‒ перший  проректор університету. На цій посаді він приділяв посутню роль як освітньо-науковій діяльності, так і вихованню громадянської позиції студентства університету. За вагомі здобутки професора відзначили високою державною нагородою «Заслужений працівник народної освіти України».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у вересні 2023 року помер народний депутат Андрій Іванчук, який навчався та викладав у Чернівецькому університеті.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано