У Чернівцях перевидали карту Буковини початку ХХ століття: що на ній можна побачити

Пошук
UA EN

У Чернівцях перевидали карту Буковини початку ХХ століття: що на ній можна побачити

Поділись новиною:

Двічі передрукована, загублена серед карт та знову повернута на Буковину. В обласному краєзнавчому музеї 26 березня представили друге перевидання карти Чернівецької області, датованої 1910 роком. Її автором є відомий буковинець Аркадій Жуковський.

На презентації карти побували й журналісти С4.

Аркадій Жуковський – відомий буковинський картограф, який був у 1988 році серед творців карти України.

«Карта України у її етнографічних межах, яка вміщає в собі більшу територію України на той час. Близько 850 тисяч кв. км. Починаючи від Поприда, на території нинішньої Словаччини, і закінчують підгір’ям Кавказу», – зауважує завідувач кафедри економічної теорії та економічного менеджменту Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Валерій Руденко.

Жуковський також розробив першу карту Буковини, де було чотири міста, шість містечок і 325 сіл. В області тоді проживало майже 628 тисяч людей.

Голова товариства «Український Народний Дім» Володимир Старик каже, що на карті відображена точно інформація про етнографічний склад населення Буковини початку ХХ століття.

Вперше карту Буковини видали у 1956 році. І лише у 2024 році – повторний тираж. Її копію зробили працівники Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича з книги, яку після смерті картографа передали освітньому закладу.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що у холі Чернівецької міської ради до 1 квітня можна буде побачити унікальні історичні матеріали часів Другої світової війни.

Слідкуйте за нами у Telegra

Читайте також:

У Чернівцях спалахнула масштабна пожежа у складському приміщенні (фото)
У Чернівцях зранку горіло складське приміщення. До ліквідації залучили 23 рятувальників і сім одиниць техніки. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Ч...
Благодійний ярмарок «Писанки для котиків ЗСУ» триває в Чернівцях (фоторепортаж)
У Чернівцях на пішохідній вулиці ім. Ольги Кобилянської триває благодійний ярмарок. Усі охочі можуть узяти участь у майстер-класах із написання писанок, а також придбати смаколики, сільськогосподарсь...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано