Скошування трави в Чорториї, зіркові гості та показ трейлерів: як пройшли перші три дні кінофестивалю Миколайчук OPEN

Пошук
UA EN

Скошування трави в Чорториї, зіркові гості та показ трейлерів: як пройшли перші три дні кінофестивалю Миколайчук OPEN

Культура
17.06
21:39

Поділись новиною:

У Чернівцях з 15 до 23 червня проходить третій міжнародний кінофестиваль Миколайчук OPEN. Захід присвячений нашому земляку, видатному українському актору, режисеру, сценаристу Іванові Миколайчукові, який став символом українського поетичного кіно та культурного відродження України.

Журналісти С4 зібрали найголовніше з перших трьох днів фестивалю.

У Чернівцях фестиваль Миколайчук OPEN третій рік поспіль стартує 15 червня в День народження Івана Миколайчука. Напередодні офіційного відкриття організатори їдуть до Івана в Чорторию косити траву на подвірʼї, де виріс відомий актор та режисер. Є легенда, що Миколайчук у свій День народження з першими променями сонця косив. Його традицію продовжують організатори фестивалю Миколайчук OPEN.

У День народження Івана Миколайчука цьогоріч завітала акторка Лариса Кадочникова, яка зіграла роль «Марічки» в легендарному фільмі «Тіні забутих предків», кінокритик Сергій Тримбач, акторка Наталія Сумська та організатори фестивалю.

«Я тут бував декілька разів, але це все було раніше в режимі Іванової Переберії. Але в такому ритуалі я беру участь уперше. Мені подобається, зрозуміло, що це вже від легендарного вірша Ліни Костенко, про те, як Іван у халепі косив траву. Ліна Василівна згадує, що вона із сином йшла на річку й побачили як Іван косить траву. І він не помічав, що за ним хтось підглядає», — каже Тримбач.

У День народження Миколайчука зустріч із ним згадав і голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Борденюк.

«Мене, коли молодого оператора познайомили з Іваном Васильовичем, він протягнув руку і сказав: “Вуйко Іван”, бо йому представили мене як Сергія з Буковини, того в мене синтез почуттів», — говорить Борденюк.

Колиску зі свіжоскошеною травою із садиби організатори відвезли на головну локацію фестивалю в Чернівцях, у кіномистецький центр Миколайчука. У першій день фестивалю глядачі переглянули стрічку Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Потім була творча зустріч із Ларисою Кадочниковою.

Якщо перший рік фестиваль Миколайчук OPEN був суто українським, то цьогоріч він масштабувався та став міжнародним. Організатори обирали фільми майже серед тисячі заявок.

«Для нас важлива саме якість показу стрічок. Тому атмосфера чудова, зал заповнений. Ми відчували підтримку Івана Миколайчука. Ми готові працювати більше, це саме те, що надихає команду. Це тримає нас усіх гуртом, не зважаючи на всі обставини, бо ми бачимо, що це потрібно людям по всьому світу», — розповідає директорка міжнародного кінофестивалю Миколайчук OPEN Тетяна Дʼяченко.

У другий день фестивалю представили чотири фільми. Миколайчук OPEN 2024 відкрив голлівудський актор Вігго Мортенсен, який зіграв Араґорна у фільмі «Володарі перснів», зі стрічкою «Мертві не завдають болю».

На Миколайчук OPEN Вігго Мортенсен приїхав із власної ініціативи, попередньо подавши заявку на участь у фестивалі. Від початку повномасштабного вторгнення він всіляко підтримує Україну.

«Я радий тут бути, хочу подякувати Миколайчук OPEN, Олексі, Алексу та Тетяні за те, що обрали наш фільм для показу. Також хочу висловити свою повагу Роману Клічуку й міській раді за підтримку кіномистецтва в місті. Про мою поїздку в Україну знали тільки рідні. Дівчина хвилювалася, але я запевнив, що все буде добре. Коли я надішлю їй світлини звідси, думаю, вона остаточно заспокоїться», — сказав Вігго Мортенсен.

Вігго Мортенсен зіграв у фільмі не лише головну роль, а й виступив режисером, сценаристом і композитором стрічки.

«Цей фільм несе інформацію про вклад жінок у цю війну в Україні. І те, як багато лежить на їхніх плечах і те, як вони підтримують економіку, поки їхні чоловіки пішли на війну. І це надзвичайно важливо, бо на них тримається суспільство. Не хочу спойлерити тим людям, які не дивилися фільм, але я думаю, що саме Вів’єн, яка вірила у свого лицаря, розуміє, що насправді ця роль є в ній самій», — зазначив актор.

Після перегляду фільму «Мертві не завдають болю» Вігго Мортенсена поспілкувався з глядачами та почув перші враження про стрічку.

«Було дуже важко стримувати сльози і я дуже вдячна режисеру за те, що попри те, що фільм був про насильство, усе було показано дозовано, це не викликало ще більшої травми, хоча дуже важливі теми. Про дитину, яку буде виховувати жінка після того, як її зґвалтували. Взагалі я дуже рада, що це кіно, це жіночий погляд», — ділиться акторка Руслана Білик.

У третій день Миколайчук OPEN на відвідувачів чекала презентація трейлерів фільмів, що вийдуть у 2024–2025 роках, а також показ п’ятьох стрічок. Серед них «Фото на памʼять» — есе-оповідь про війну з погляду трьох поколінь жінок.

«Це особлива історія, документальний фільм. Це особлива історія режисерки. Він про її покоління жінок, її мами, її бабусі. І я вважаю, це буде цікаво українському глядачеві, тому що ми всі відчуваємо і знаходимо щось спільне, коли фільм знятий на сімейних архівах, особистих історіях», — говорить українська кінопродюсерка Регіна Мар’яновська-Девідзе.

Одна із задач кінофестивалю — надати можливість молодим українським режисерам заявити про себе. У програму включили короткометражні фільми, а ще додали індустріальну секцію, де молодь може знайти гроші та партнерів для створення власних фільмів. Миколайчук OPEN спільно з благодійним фондом «Українотворці» створили спеціальний мерч фестивалю.

«Під час цього фестивалю, упродовж дев’яти днів, ми проводимо збори, де можна долучитися по різному. Мерч тут у нас є в колаборації з фестивалем, це футболки, спеціальні шопери, також наш мерч, тому ми раді абсолютно всім і чекаємо протягом фестивалю. Дивіться в Україні міжнародне кіно, долучайтеся до збору», — каже засновниця та голова БФ «Українотворці» Юлія Курохтіна.

Зібрані кошти спрямують на закупівлю обладнання для дитячих медичних закладів та допомоги в евакуації дітей із Харківщини. На закритті фестивалю фонд «Українотворці» проведе благодійний аукціон.

Нагадаємо, під час кінофестивалю Миколайчук OPEN у Чернівцях відбуватимуться екскурсії кіномісцями міста.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

СБУ на Буковині затримала зрадника, який готував ракетні удари рф по Чернівецькій області
Служба безпеки затримала російського інформатора на Буковині. Він готував ракетно-дронові удари по критичній інфраструктурі регіону та намагався вступити до окупаційних угруповань рф. Про це пише ...
У Чернівцях з 1 липня вводять спеціальний режим роботи зовнішнього освітлення
Починаючи з 1 липня, у Чернівцях обмежать ввімкнення зовнішнього освітлення у нічний час. Таке рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету Чернівецької міської ради, пише С4. У ...
Війна
25.06
12:07
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано