Щодня в Чернівецькій лікарні швидкої меддопомоги здійснюють до 15 переливань крові: кого рятують донації

Пошук
UA EN

Щодня в Чернівецькій лікарні швидкої меддопомоги здійснюють до 15 переливань крові: кого рятують донації

Здоров'я
29.06
15:18

Поділись новиною:

Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги має потребу в понад 500 дозах крові в місяць. Щодня в лікарні відбувається від 10 до 15 переливань крові. Більшість — унаслідок травм під час ДТП.

Які ще медзаклади та у яких випадках найчастіше потребують крові — дізнавалися журналісти С4.

«Найчастіше це реанімація. Безумовно, люди, які потрапляють туди у вкрай важкому стані, потребують замінного переливання крові. Це шлунково-кишкові кровотечі, політравми. Ще одним відділенням, яке є важливим споживачем цього живодавчого матеріалу, є відділення онкогематології, яке так само працює на базі нашого відділення. Пацієнти з раком крові на фоні хімієтерапії так само часто потребують замінного переливання крові. Саме для цих ситуацій у нашій лікарні функціонує банк крові», — каже медичний директор Чернівецької лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Плегуца.

У середньому в місяць 120 жінок народжують у Міському клінічному пологовому будинку №2. Серед них бувають один-два випадки, коли пологи проходять із крововтратами або переливання потребують новонароджені малюки. У пологовому будинку є свій банк крові.

«Ми маємо тут лише запас для того, щоб ми вже почали переливати, почали трансфузію, і почали надавати допомогу. Паралельно ми замовляємо те, що нам буде потрібно. Великими крововтратами вважаються ті, які переходять за півтора літра. Час від часу, коли діти у важкому стані, вони можуть потребувати крові для замісного або кровозупинного переливання. У нас, як правило, по одному-двох гемаконах зі свіжозамороженої плазми й один-два гемакони еритроцитарної маси», — говорить старший координатор анестезіологічної служби КНП «Міський клінічний пологовий будинок №2» Максим Роїк.

Кров може зберігатись не більше 42 годин при температурі від 4°С до 8°С у медичному холодильнику. Водночас термін придатності плазми — два роки.

«Чернівецький обласний центр служби крові працює в цілодобовому режимі із забезпечення закладів охорони здоров’я компонентами крові. Тому при потребі і вночі, особливо коли стаються ДТП, із цього закладу приїжджає автомобіль і ми по потребі всі групи крові надаємо й забезпечуємо на 100% всі заклади, які цього потребують. Це і для нас певні виклики, й наголошуємо на тому, що для того, щоб надати ефективну гемотрансфузійну допомогу компонентами крові, ми постійно маємо мати запаси, тому просимо буковинців долучатися і здавати кров», — пояснює генеральна директорка КНП «Чернівецький обласний центр служби крові» Анжеліка Каланча.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Центрі крові в Чернівцях відзначили активних донорів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Головного тренера «Буковини» Валерія Кривенцова відсторонили з посади
Валерія Кривенцова відсторонили з посади головного тренера футбольного клубу «Буковина». Про це повідомили у Telegram футбольного клубу, пише С4. Фото: ФК «Буковина» Причину відсторонення «Б...
Спорт
22.10
11:45
У гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 в Чернівцях завершують капремонт дворового покриття (фото)
У Чернівецькій гімназії №16 та інклюзивно-ресурсному центрі №3 завершують капітальний ремонт дворового покриття. Про це повідомляє С4 із посиланням на Facebook-сторінку міського голови Романа Кліч...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано