Щодня в Чернівецькій лікарні швидкої меддопомоги здійснюють до 15 переливань крові: кого рятують донації

Пошук
UA EN

Щодня в Чернівецькій лікарні швидкої меддопомоги здійснюють до 15 переливань крові: кого рятують донації

Здоров'я
29.06
15:18

Поділись новиною:

Чернівецька лікарня швидкої медичної допомоги має потребу в понад 500 дозах крові в місяць. Щодня в лікарні відбувається від 10 до 15 переливань крові. Більшість — унаслідок травм під час ДТП.

Які ще медзаклади та у яких випадках найчастіше потребують крові — дізнавалися журналісти С4.

«Найчастіше це реанімація. Безумовно, люди, які потрапляють туди у вкрай важкому стані, потребують замінного переливання крові. Це шлунково-кишкові кровотечі, політравми. Ще одним відділенням, яке є важливим споживачем цього живодавчого матеріалу, є відділення онкогематології, яке так само працює на базі нашого відділення. Пацієнти з раком крові на фоні хімієтерапії так само часто потребують замінного переливання крові. Саме для цих ситуацій у нашій лікарні функціонує банк крові», — каже медичний директор Чернівецької лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Плегуца.

У середньому в місяць 120 жінок народжують у Міському клінічному пологовому будинку №2. Серед них бувають один-два випадки, коли пологи проходять із крововтратами або переливання потребують новонароджені малюки. У пологовому будинку є свій банк крові.

«Ми маємо тут лише запас для того, щоб ми вже почали переливати, почали трансфузію, і почали надавати допомогу. Паралельно ми замовляємо те, що нам буде потрібно. Великими крововтратами вважаються ті, які переходять за півтора літра. Час від часу, коли діти у важкому стані, вони можуть потребувати крові для замісного або кровозупинного переливання. У нас, як правило, по одному-двох гемаконах зі свіжозамороженої плазми й один-два гемакони еритроцитарної маси», — говорить старший координатор анестезіологічної служби КНП «Міський клінічний пологовий будинок №2» Максим Роїк.

Кров може зберігатись не більше 42 годин при температурі від 4°С до 8°С у медичному холодильнику. Водночас термін придатності плазми — два роки.

«Чернівецький обласний центр служби крові працює в цілодобовому режимі із забезпечення закладів охорони здоров’я компонентами крові. Тому при потребі і вночі, особливо коли стаються ДТП, із цього закладу приїжджає автомобіль і ми по потребі всі групи крові надаємо й забезпечуємо на 100% всі заклади, які цього потребують. Це і для нас певні виклики, й наголошуємо на тому, що для того, щоб надати ефективну гемотрансфузійну допомогу компонентами крові, ми постійно маємо мати запаси, тому просимо буковинців долучатися і здавати кров», — пояснює генеральна директорка КНП «Чернівецький обласний центр служби крові» Анжеліка Каланча.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Центрі крові в Чернівцях відзначили активних донорів.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Псевдолікарка виманила 50 тис. грн у буковинки на лікування сина, якого декілька місяців вважають зниклим безвісти
Жительку села Стрілецький Кут шахраї ошукали на 50 тисяч гривень. За цим фактом співробітники поліції розпочали кримінальне провадження. Про це пише С4 з посиланням на відділ комунікації поліції Ч...
На Буковині двоє цивільних напали на прикордонників: одного з порушників застрелили
Уночі 29 червня на українсько-румунському кордону сталася сутичка між прикордонниками та цивільними, внаслідок чого один із нападників загинув. Про це журналістам С4 повідомив помічник начальника ...
Війна
30.06
15:34
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано