Щодня опівдні з вежі Ратуші сурмач грає «Марічку»: що відомо про цю чернівецьку традицію

Пошук
UA EN

Щодня опівдні з вежі Ратуші сурмач грає «Марічку»: що відомо про цю чернівецьку традицію

Культура
16.06
14:14

Поділись новиною:

Щодня опівдні на вежі чернівецької Ратуші сурмач у народному гуцульському костюмі на всі чотири сторони світу грає уривок із мелодійної пісні «Марічка» (слова Михайла ткача, музика Степана Сабадаша).

Ця славна чернівецька традиція була започаткована у 2004 році. Відтоді сурмач кожного дня долає 126 сходинок на вежу ратуші. Він стає там, де раніше працівники магістрату інформували громадян про події у світі трьома мовами, і розпочинає церемонію. Кожного дня, незалежно від погоди, сурмач грає «Марічку» й повідомляє чернівчанам та гостям міста, що настав полудень.

Цей ритуал став однією з туристичних родзинок Чернівців, часто мандрівники спеціально намагаються опинитися на Центральній площі о 12:00, аби почути сурмача. А пісня «Марічка» вже стала своєрідним пісенним символом столиці Буковини.

З настанням війни до «Марічки» додався ще й гімн України, а виконавши фрагменти цих творів сурмач, а нині це артист обласної філармонії Микола Блищук, спускається до туристів, і залюбки з ними фотографується.

Фото: Тарас Піц

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях з 1 липня вводять спеціальний режим роботи зовнішнього освітлення
Починаючи з 1 липня, у Чернівцях обмежать ввімкнення зовнішнього освітлення у нічний час. Таке рішення ухвалили під час засідання виконавчого комітету Чернівецької міської ради, пише С4. У ...
Війна
25.06
12:07
На вулицях Чернівців з’являться п’ять нових автобусів
У Чернівцях невдовзі почнуть курсувати п’ять нових автобусів українського виробництва. Про це повідомив міський голова Роман Клічук, пише С4. За його словами, транспорт є низькопідлоговим т...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано