Що таке військові облігації та скільки їх закупила Чернівецька міська рада

Пошук
UA EN

Що таке військові облігації та скільки їх закупила Чернівецька міська рада

Війна
14.05
12:28

Поділись новиною:

Військові облігації – це цінні папери, які держава випускає під час воєнного стану. Це необхідно для того, аби покрити дефіцит у державному бюджеті. Чернівецька міська рада з 2022 року закуповує такі папери.

За які кошти це роблять, скільки вже витратили та що заробили – дізнавалися журналісти С4 у новому випуску спецпроєкту «Чернівці. Перезавантаження».

Начальниця фінансового управління Чернівецької міської ради Тетяна Цимбалюк пояснює, що специфікою військових облігацій є те, що вони мають цільове призначення, тобто ці кошти спрямовуються безпосередньо на підтримку Сил оборони. Водночас громади завдяки військовим облігаціям можуть зробити свій внесок в працездатність оборони країни.

«На сьогодні у нас придбання будь-яких державних цінних паперів регулюється постановою Кабміну. У нас створено конкурсну комісію, і ми розглядаємо пропозиції від банків, первинних дилерів, на яких умовах вони готові для нас придбати папери. Ми визначаємо суму, на яку місцевий бюджет може купити ці облігації, проводимо конкурс, на підставі якого визначаємо переможця. Ми передаємо ці кошти до банку, і він купує для нас ці папери – військові облігації», – говорить Тетяна Цимбалюк.

Посадовиця зазначає, що конкурс Чернівецька міська рада проводить щороку відтоді, як почалося повномасштабне вторгнення росіян. Загалом у цей період громада придбала військових облігацій на суму 154 млн грн.

«2022 рік у нас був як старт, тому що тоді це був для нас новий інструмент. Ми придбали тоді облігацій на 50 млн грн. У 2023 році ми придбали на 92 млн грн, у 2024-му наразі тільки на 12,5 млн грн», – зауважує начальниця міського фінансового управління.

Військові облігації можна придбати на певний термін. Якщо документи купили на початку року, то терміном їх погашення є листопад.

«На сьогодні Мінфін виходить на аукціон з терміном погашення військових облігацій у 2025 році, якщо не помиляюся, червень-липень. Якщо ми будемо бачити можливості, бачити ресурс, ми відповідно теж будемо далі проводити ці конкурси. Усе залежить від того, скільки є вільного ресурсу в громаді, щоб не погіршити платоспроможність місцевого бюджету», – каже чиновниця.

За словами Цимбалюк, загалом Чернівці заробили на військових облігаціях 9 млн грн. Ці кошти спрямовують на підтримку військових і переселенців.

«Мені здається, це перевага і для тих, і для тих. Для держави – це можливість залучити ресурс. Для місцевого бюджету – отримати додатковий ресурс. Ми, місцева влада, несемо зобов’язання, тому ми вважаємо, що це спільна, потрібна і корисна справа для того, щоб ми отримали нарешті Перемогу в цій війні», – підсумовує Тетяна Цимбалюк.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано