Новий освітній проєкт «Школа майбутнього директора»: для чого він потрібен

Пошук
UA EN

Новий освітній проєкт «Школа майбутнього директора»: для чого він потрібен

Поділись новиною:

Відповідно до чинного законодавства, директор школи має бути на посаді шість років. Під час воєнного стану такий конкурс не проводиться. Через це у Чернівцях майже 30 керівників шкіл потребують оновлення. Аби підготувати на майбутнє досвідчених фахівців, центр професійного розвитку педагогічних працівників спільно з управлінням освіти Чернівецької міської ради запустили проєкт «Школа майбутнього директора».

Які навички опанували учасники під час втілення проєкту та чи планують його продовжувати – дізнавалися журналісти С4 у новому випуску спецпроєкту «Чернівці. Перезавантаження».

Керівниця управління освіти Чернівецької міської ради Ірина Ткачук каже, що були вражені тією кількістю заяв від людей, які відгукнулися на участь у проєкті.

«Це була гарна ідея, вона зі старту виглядала великою й світлою для нашого міста. Коли ми розмістили заявку і не знали скільки людей буде, ми були вражені, скільки людей відгукнулися. До нас зверталися з інших територіальних громад, областей. Ми декому навіть відмовляли, адже треба було їздити у Чернівці. Вони ж не будуть переїжджати у Чернівці працювати, а ми хочемо працювати для нас. Того деякі відпали, але під 40 людей подали заявки, 32 з них захистили проєкт і отримали сертифікати», – зауважує Ірина Ткачук.

Ще до закінчення проєкту організатори почали отримувати звернення від охочих потрапити на наступну хвилю навчання. За словами Ірини Ткачук, звертаються навіть педагоги з інших областей, щоби разом готувати майбутніх директорів.

«Була дуже гарно підібрана програма, змістовна, для підготовки майбутніх директорів. Дуже часто людям, які мають амбіції, не вистачає ось тих навичок. Банально вони не розуміють різницю між місією і візією, для чого потрібна стратегія. І ми пройшлись по всіх цих речах: стратегічних, тактичних, по фінансовій автономії, по маркетингу. Людям бракувало цих знань. Ми говоримо про педагогів, у нас немає ще в освіті такого комплексного підходу, якого нам би хотілося. Ті, хто мають декілька освіт, можуть свої знання міксувати. Але в кого таких знань немає, школа може дати ті навички, яких бракує нашим майбутнім директорам», – говорить начальниця управління освіти.

Ірина Ткачук каже, що є у Чернівцях є досвідчені директори, які працюють десятки років, утім не можуть прийняти нові умови праці.

«До прикладу, коли залишаються ресурси, потрібно сесійним рішенням змінити цільове призначення, щоб ті самі ресурси використати на цей заклад. Усі ніби відгукнулися, але є декілька директорів, які цього не зробили. Ми наполягаємо на тому, що сучасний директор має бути насамперед менеджером. Так, він повинен мати педагогічну освіту, він має бачити картинку зверху, які інновації впроваджують, але першочергово він – менеджер, освітній менеджер», – наголосила посадовиця.

Начальниця управління освіти запевнила, що ще один інтенсив для педагогів проведуть обов’язково. Передбачається, що наступна хвиля тренінгів відбудеться або влітку, або на початку навчального року восени.

«Потрібно спілкуватися з іншими закладами. У нас були й позашкільні заклади, і заклади середньої освіти, а ще краще коли ми можемо обмінюватися досвідом з колегами по горизонталі», – додала Ірина Ткачук.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

На потреби освіти з бюджету Чернівецької громади спрямували майже 8,5 млн грн: на що витратять кошти
Під час сесії Чернівецької міської ради 25 липня на потреби освіти з бюджету виділили майже 8,5 млн грн, які використають для підготовки закладів до роботи у новому навчальному році. Про це повідо...
Депутати Чернівецької міської ради зібралися на липневе засідання (фоторепортаж)
У четвер, 25 липня, депутати Чернівецької міської ради зібралися на чергове засідання. На порядку денному — майже пів сотні важливих для міста питань, серед яких допомога ЗСУ, земельні питання та пер...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано