Найдавнішу карту зі згадкою «України Країни Козаків» показали в Чернівцях (фото)

Пошук
UA EN

Найдавнішу карту зі згадкою «України Країни Козаків» показали в Чернівцях (фото)

Культура
28.03
13:47

Поділись новиною:

Виставку одного експоната, на якій представлена карта Карпато-Дунайського регіону, що датується 1684 роком відкрили в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї.

«Це карта італійського картографа та географа Джакомо Кантеллі да Віньола. Д. Кантеллі співпрацював із видатним італійським друкарем і видавцем Джованні Джакомо де Россі, який видав атлас у стилі бароко «Меркурій Geografico» з картами Кантеллі (перше видання — рік випуску невідомий, друге видання вийшло в 1692 р.). На «Карті ріки Дунай із прилеглими до неї державами на відтинку від Белграда до Чорного моря» можна побачити територію нашого краю, а середня Наддніпрянщина показана як «Vkraina o Paese de Cosacchi» («Україна Країна Козаків»). На 1684 рік ця карта була важлива, бо тоді була створена Священна ліга — союз ряду європейських держав, які протистояли експансії Османської імперії. А оскільки передбачалося активне ведення бойових дій, якраз на території Подунав’я в першу чергу, бо там мала вести бойові дії Габсбурзька монархія, а також і в Карпато-Дністровському регіоні, то цілком можливо, що ця карта слугувала для тодішніх насущних потреб, які мотивувалися воєнною необхідністю», — розповів кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник відділу археології, історії середніх віків та нової історії краю ЧОКМ Андрій Федорук.

«Ця карта виставляється вдруге. Уперше ми її виставили торік і це викликало певний ажіотаж серед відвідувачів музею. Увесь час такі експонати знаходяться у фондах музею, бо денне й електричне світло так чи інакше може пошкодити експонат. Це така короткотермінова виставка одного експонату, до місяця», — додала завідувачка відділу археології, історії середніх віків та нової історії краю ЧОКМ Оксана Драгомирецька.

Виставка найдавнішої карти з фондів чернівецького краєзнавчого музею триватиме до 20 квітня.

Фото: Тарас Піц

Нагадаємо, раніше ми писали, що унікальні історичні документи часів Другої світової війни можна побачити в Чернівцях.

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У Чернівцях спалахнула масштабна пожежа у складському приміщенні (фото)
У Чернівцях зранку горіло складське приміщення. До ліквідації залучили 23 рятувальників і сім одиниць техніки. Про це повідомляє С4 з посиланням на пресслужбу Головного управління ДСНС України у Ч...
Благодійний ярмарок «Писанки для котиків ЗСУ» триває в Чернівцях (фоторепортаж)
У Чернівцях на пішохідній вулиці ім. Ольги Кобилянської триває благодійний ярмарок. Усі охочі можуть узяти участь у майстер-класах із написання писанок, а також придбати смаколики, сільськогосподарсь...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано