Надходить понад 300 викликів за добу: через що буковинці найчастіше звертаються до лікарів «швидкої»

Пошук
UA EN

Надходить понад 300 викликів за добу: через що буковинці найчастіше звертаються до лікарів «швидкої»

Здоров'я
28.02
19:25

Поділись новиною:

Понад 300 викликів за добу надходить до Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги. Лікарі працюють і під час повітряної тривоги, і в комендантську годину. Та виклики приймають не усі.

Про роботу «швидкої» журналістам С4 розповів заступник генерального директора Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Богдан Головацький. 

Бригада екстреної медичної допомоги оперативно виїжджає на виклики, якщо є загроза життю людини. Головацький каже, що до таких випадків належить зупинка дихання, втрата свідомості, масивні кровотечі, які супроводжуються порушеннями свідомості, гострокординарним синдромом, гостромозковим інсультом та розладами дихання.

У середньому за добу до Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги надходить від 270 до 350 викликів. Деякі з них лікарі не приймають.

«Ми відсіюємо ті виклики, які не обов’язкові до виконання нами. Можемо відмовити тоді, коли людина у стані алкогольного сп’яніння. Ми змушені відмовляти у виїздах під час повітряної тривоги, тоді ми виїжджаємо тільки на ті виклики, коли є реальна загроза життю пацієнта і не надання допомоги може привести до негативних наслідків», – говорить Богдан Головацький.

Старший оперативний лікар чергової зміни Сергій Дамович пояснює, що «швидка» виїжджає на виклик у тому разі, якщо температура піднімається у дітей. Щоправда, йдеться про високу температуру, внаслідок якої можуть бути ускладнення.

«Часто просять приїхати і послухати нас. Це, звісно, не має обслуговувати бригада, це робота поліклінічної служби, сімейних лікарів», – каже лікар.

У комендантську годину лікарі виїжджають тільки на екстрені виклики: ДТП, падіння з висоти, болі в серці, інсульти, інфаркти, втрати свідомості. Водночас, коли люди викликають лікарів на підвищення температури або тиску, медики здебільшого їх лише консультують щодо допомоги, яку вони можуть самостійно собі надати в домашніх умовах.  

Лікарі екстреної допомоги кажуть, у комендантську годину збільшилась кількість вуличних викликів.

«Найчастіше це бійки. Буває, що люди у нетверезому стані перебувають. Через телефон важко визначити, і ми мусимо виїхати і дивитися», – додає Сергій Дамович.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Чернівецький центр екстреної меддопомоги та медицини катастроф отримав нову карету швидкої допомоги. Автомобіль придбало Міністерство охорони здоров’я за кошти глобальної ініціативи президента Володимира Зеленського «United24».

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

Чернівчанина засудили до 15 років за ґратами за державну зраду та виправдовування російської агресії
Суд виніс вирок у справі чернівчанина, який шпигував на Буковині під «прикриттям» кур’єрської доставки для російської фсб. Його визнали винним у державній зраді та виправдовуванні російської агресії ...
Чернівецький національний університет святкує 149 років з дня заснування
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича 4 жовтня відзначає 149 річницю з дня його офіційного відкриття. З 1875 року він декілька разів змінював назву, керівників, відкривалися нов...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано