На які пільги можуть розраховувати жінки зі статусом «Мати-героїня» у Чернівецькій громаді

Пошук
UA EN

На які пільги можуть розраховувати жінки зі статусом «Мати-героїня» у Чернівецькій громаді

Поділись новиною:

На Буковині понад 10 тисяч жінок мають звання «Мати-героїня». Для них передбачена лише одноразова грошова допомога. Більше пільг можуть отримати сім’ї, які офіційно зареєстровані як багатодітні.

Фото: Офіс президента

Отримати звання «Мати-героїня» можуть жінки, які мають щонайменше п’ятьох дітей, а наймолодшому з них виповнилося вісім. Після присвоєння цього статусу матері виплачують одноразову грошову допомогу.

«Коли присвоюється статус “Матері-героїні”, то мама отримує нагрудний знак від президента, а також додаткове посвідчення. Їм також передбачена одноразова допомога у 10-кратному обсязі прожиткового мінімуму, це приблизно 30 тисяч гривень», – прокоментував С4 головний спеціаліст сім’ї та гендерної політики управління у справах сім’ї та молоді департаменту соціальної політики ЧМР Ігор Базько.

За його словами, у Чернівецькій громаді у 2023 році статуси «Мати-героїня» надали чотирьом жінкам. Ще деякі справи перебувають на розгляді. В останні 10 років, за інформацією міської ради, таке звання загалом отримали близько 80 матерів.  

Щоб отримувати пільги та грошову допомогу, необхідно мати статус багатодітної сім’ї. Для його отримання потрібно звернутися до управління у справах сімей та молоді департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради. 

«На кожну третю наступну дитину сім’я отримує 2100 грн щомісяця до 6-річного віку. Діткам насамперед [надається право на] безкоштовний проїзд у громадському транспорті міста, 50% знижки на харчування у садочках, навчальних закладах. Діти можуть безкоштовно відвідувати музичні школи міста, а також оздоровлюватись безкоштовно у літніх таборах», – зауважив Базько.  

Загалом у Чернівецькій громаді майже 3000 багатодітних сімей, з них 95 на обліку Асоціації багатодітних сімей, дітей з інвалідністю та дітей сиріт. 

«Ми звертаємось до міської ради, де вони по списку надають грошову допомогу до Дня захисту дітей, Дня школярика. Раніше допомога була відчутна, а зараз потребують більше для військових, проте завжди міська рада прихильна до нас і надає допомогу. Є і спонсори, [які допомагають], – зазначила у коментарі С4 директорка громадської організації Софія Бурденюк.

Бурденюк додає, що найчастіше кошти багатодітним сім’ям необхідні для оздоровлення дітей у літніх таборах, а також на лікування малечі.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у 2024 році понад сто багатодітних матерів із Чернівецької області отримали почесне звання «Мати-героїня».

Слідкуйте за нами у Telegram

Читайте також:

У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку: на яких історичних будівлях оновлюють освітлення
У центрі Чернівців замінюють стару фасадну підсвітку на будинку-кораблі та базиліці Воздвиження Всечесного Хреста Господнього. Працівники «Міськсвітла» встановлюють нові світлодіодні прожектори, які ...
У яких школах Чернівців найкращі результати НМТ: рейтинг
Визначено десятку найкращих шкіл Чернівців за результатами складання одинадцятикласниками національного мультипредметного тесту у 2024 році. Про це пише С4 із посиланням на освітній портал Educati...
Зараз грає:

Замовлення реклами

просто заповніть всі поля нижче і ми зв’яжемось з вами

Заявку успішно надіслано